Nagyvilág

Izland lelkesen fogadja a szír menekülteket

Az izlandi parlament elfogadta, hogy a 330 ezer lakosú szigetország ötszáz szír menekültet fogadjon be – tudósít a Grapevine izlandi hírportál. Az eredeti kormánypárti javaslat ötven ember befogadásáról szólt, az ellenzék viszont tiltakozott ez ellen: azt mondták, az ország tízszer ennyi embernek is tud letelepedést biztosítani.

Az ellenzéki javaslat a lakosság körében is támogatásra talált és a kormánypártot is meggyőzte – a népjóléti miniszter azt mondta, nem akar felső határt szabni annak, hogy hány menekültet fogadjon be Izland. Azt mondta: a kormány és a vöröskereszt is várja a segítő szándékú emberek jelentkezését, akik közreműködnének abban, hogy az Izlandra érkező menekültek munkát, lakhatást kapjanak és beilleszkedjenek a társadalomba.

A népjóléti miniszter felhívására azonnal csoportalakult a Facebookon, amihez már több mint tízezer izlandi csatlakozott. Ruhát, ételt, munkát, hajlékot ajánlanak fel az országba érkező menedékkérőknek. A Vöröskeresztnél már több mint ezren jelentkeztek, hogy önkéntes munkával segítenék a menekültek ellátását, a felmérések szerint az izlandiak kilencven százaléka pedig azon az állásponton van, hogy nagyobb számban is szívesen látnának menekülteket az országukban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik