Nagyvilág

Megölhették az ISIS online háborújának vezérét

A brit állampolgárságú hekkerrel dróntámadás végzett amerikai források szerint.

Dróntámadás végzett a brit állampolgárságú Junaid Hussain-el, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet internetes háborújának vezérével Szíriában – írja amerikai forrásokra hivatkozva a Guardian. A lap azonban hozzáteszi, hogy az Egyesült Államok ISIS-célpontlistáján, harmadik helyen szereplő férfi halálát hivatalosan még nem erősítették meg.

A Birminghamben született Juanid Hussain a közösségi portálokon Abu Hussain al-Britani néven szerepelt. Úgy tudják kulcsfigurája volt az Iszlám Állam úgynevezett „Cyber Kalifátusának”. A nyugati foglyokat lefejező, „Jihadi John” mellett ő volt az ISIS legprominensebb brit tagja.

Hussaint többek között azzal vádolják, hogy ő ösztönözte azokat a fegyvereseket, akik megtámadtak egy „rajzolj Mohammedet” eseményt májusban, a texasi Garlndban. A gyanú szerint az ISIS al-Britani segítségével törte fel az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (US Central Command) Youtube és Twitter fiókját januárban, hogy a csatornákon a terrorszervezet propagandáját közvetítsék.

Még Nagy Britanniában, a huszonegy éves Hussain tagja volt egy Team Poison nevű hekkercsoportnak. Akkor sikerült feltörnie és nyilvánosságra hoznia a volt miniszterelnök, Tony Blair kontaktlistáját, amiért 2012-ben hat hónapot töltött börtönben. Hussain a következő évben, a Iszlám Állam lefejező hóhéraként, „Jihadi John” néven hírhedtté vált Mohammed Emwazival utazott Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik