Nagyvilág

Egyre nagyobb részt harap ki Líbiából az Iszlám Állam

Mintegy kétszáz kilométeres partszakaszt foglaltak el az elmúlt hetekben az Iszlám Állam (IÁ) dszihadista terrorszervezet fegyveresei a líbiai Szirt város térségében - mondta szerdán Bernardino León, az ENSZ líbiai különmegbízottja.

Bernardino León, az ENSZ Biztonsági Tanácsának tett jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy a legutóbbi, július közepén tett jelentésében még az szerepelt, hogy az IÁ fegyveresei elfoglalták a stratégiai fontosságú Szirt városát, de mostanra már a tőle keletre és nyugatra elterülő, kétszáz kilométernél hosszabb partszakaszt tartanak ellenőrzésük alatt.
A líbiai különmegbízott arra figyelmeztetett, hogy az IÁ komoly és valós veszélyt jelent Líbiára.

A biztonsági erők, illetve ottani fegyveres csoportok ezzel teljesen tisztában vannak, de meg kell érteniük, hogy az IÁ megfékezésére irányuló erőfeszítéseik nem lesznek hatékonyak az összefogásuk nélkül – mondta León.

Diplomácia helyett harc, az IÁ tapsol

A polgárháború sújtotta Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es megölése óta káosz uralkodik: jelenleg két kormány és két parlament működik. Az ENSZ két héttel ezelőtt tárgyalóasztalhoz ültette Genfben a két rivális hatalom képviselőit, de a diplomáciát felülírta a tárgyalásokról távol maradó fegyveres csoportok egymás közötti harca.

Az IÁ a két rivális líbiai kormány harca miatt kialakult káoszt használta ki, hogy megvesse a lábát az észak-afrikai országban. A fővárostól, Tripolitól mintegy 500 kilométerre keletre fekvő Szirt városát az év elején foglalta el. Líbia nemzetközileg elismert, Tobrukban székelő kormánya szerint az IÁ népirtást folytat Szirtben, tucatszám gyilkolja az ártatlan civileket. A kabinet tíz nappal ezelőtt felszólította az arab országokat, hogy mérjenek légicsapásokat a dzsihadista szervezet állásaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik