Nagyvilág

Ezért foglalta el a sivatag mátkáját az Iszlám Állam

palmüra templom (Array)
palmüra templom (Array)

A város mindent megtestesít, amit az ISIS utál a világban.

Toleráns és multikulturális, mondták a hosszú évszázadokon keresztül virágzó Palmüráról a II. században. Az antik világ egyik kulturális fővárosának számító város, híres volt pezsgő kulturális és vallási életéről, amit a kereskedelmük alapozott meg.

A város fontos kereskedelmi útvonalak metszéspontjában, a Szíriai-sivatag közepén fekszik. Itt vezetett át a híres selyemút, ahol kereskedők karavánjai szállították a korabeli luxuscikkeket. Nemcsak drága termékeket, hanem különféle eszméket, divatokat, szokásokat is. A befogadó közegnek köszönhetően a színházak, fürdők, templomok, könyvtárak, iskolák virágkorukat élték a városban.

Fotó: wikipédia

A „sivatag mátkája” néven is ismert Palmüra alighanem mindent megtestesít, amit az ISIS utál a világban. Az élet sokszínűségét, a vallási és kulturális toleranciát, a békés együttélést.

A várost 300 ezren lakták fénykorában, a második században, de folyamatosan integrálta magába a néptömegeket bevándorlókat. Mindezt különösebb kulturális vagy vallási feszültség nélkül, hiszen a toleráns közegnek köszönhetően, szabadon lehetett bármely istenséget tisztelni, bármely szokást követni.

A kereskedelemből és útvámokból meggazdagodott város politikai hatalmat is szeretett volna, ám egy rövid regionális fellángolástól eltekintve, ez nem jött össze. Palmüra a római uralom után indult hanyatlásnak. Végül a perzsa majd a keresztény hódítással nagyjából el is nyerte mai formáját.

Fotó: Europress

Régészek szerint az ókori műemlékek ugyanakkor szokatlanul épen maradtak meg. Sem a perzsák, sem a keresztények nem rombolták le régebbi korok kulturális értékeit. Erre egyedül az ISIS volt képes. Miután megölték azt a 81 éves szíriai régészt, aki ötven éven át gondozta a város kulturális örökségét, mert nem árulta el nekik, hogy hova rejtették a kincseket. Háled Aszaádot a barbárok lefejezték, és testét felakasztották egy római oszlopra.

Mert hogy ne legyenek illúzióink: az ISIS nevű terroszervezet valójában egy rablóbanda, amely a műkincsek eladásából, az olajüzletből, és a váltságdíjakból fedezi mocskos háborúját az emberiség ellen. Minden más csak ideológia és szósz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik