Nagyvilág

Merkel: a menekülthelyzet kezelése nem méltó Európához

angela merkel (Array)
angela merkel (Array)

Németország szinte mindenkit befogad, aki Szíriából érkezik, ezért a dublini rendelet alkalmazásától is eltekintenek velük kapcsolatban.

A menekültválság miatt kialakult helyzet nem méltó Európához, elfogadhatatlan, hogy a válság terheit csak három-négy ország viseli a 28 uniós tagállam közül – jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden, egy duisburgi lakossági fórumon.

A kancellár azt mondta: nem szabad senkit hitegetni azzal, hogy Németországban maradhat akkor is, ha nem éri üldöztetés a hazájában, mert így nem tudnak segíteni azoknak, akik védelemre szorulnak. Hozzátette ugyanakkor, hogy teljes erővel dolgoznak a menedékkérők emelkedő száma miatt sokasodó feladatok megoldásán. Az embereket télen is lakható szállásokon kell elhelyezni, mire hidegre fordul az idő – említette Merkel.

Németországban a legtöbb befogadó állomás túlzsúfolt, sokakat csak sátrakban, lakókonténerekben tudnak elhelyezni. Alsó-Szászország tartomány belügyminisztere már hetekkel ezelőtt sürgette több építésügyi jogszabály felfüggesztését, hogy gyorsabban alakíthassanak ki megfelelő szállásokat. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter kedden, a tartományban tett látogatásán azt mondta: a berlini vezetés nyitott a „nem hagyományos” megoldásokra.

A menekültügyi rendszer túlterheltsége miatt a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal is rendkívüli megoldásokkal él. A szíriai menedékkérők esetében például eltekintenek a dublini rendelet előírásainak alkalmazásától, nem vizsgálják, hogy a kérelmező mely tagállamban lépett az EU területére. A szíriaiak körében csaknem 100 százalékos az elfogadott kérelmek aránya, a hatóságok pedig eddig sem nagyon éltek azzal a lehetőséggel, hogy visszaküldjék a kérelmezőt abba az országba, ahol elérte az EU-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik