Nagyvilág

Egyéves gyereket is elad szexrabszolgának az Iszlám Állam

iszlám állam rabszolga árlista (Array)
iszlám állam rabszolga árlista (Array)

A terroristák külön árlista alapján adják-veszik a nőket és gyerekeket. A terroristacsoportokat összekovácsolja, hogy bűnrészessé válnak egymás vállalhatatlan tetteiben – véli a kutató.

Valódi az Iszlám Állam szexrabszolga-árlistája – közölte az ENSZ tisztviselője, Zainab Bangura, aki a közel-keleti konfliktusban elkövetett nemi erőszakkal foglalkozik. A dokumentum eredetiségével kapcsolatban korábban kételyek merültek fel, de a vizsgálatok feltárták, hogy valóban úgy adják el az elrabolt nőket és gyerekeket, mint egy hordó olajat. Egy 1-9 éves kislány vagy kisfiú ára 165 dollár, egy kamaszé 124, egy negyven évnél idősebb nő pedig ötven dollárnál is kevesebbe kerül – derül ki a terrorszervezet hajmeresztő szórólapjáról.

A tisztviselő kifejtette: egy kislányt öt-hat férfi is megvesz és továbbad, majd a végén esetleg visszakerülhet a családjához, ha az ki tudja fizetni a terroristák által elkért többezer dolláros váltságdíjat. Az elrabolt nők és gyerekek közül általában mindig a milíciák parancsnokai választhatnak elsőként, majd árverést tartanak a gazdagok számára, végül a dzsihádista harcosok már „listaáron” válogathatnak.

Az erőszak és a szexrabszolgaság már hivatalos szintre emelkedett: az Iszlám Állam kézikönyvet adott ki arról, hogyan kell kezelni az elrabolt nőket, külön hivatal foglalkozik a kényszerházasságok megkötésével és a nők eladásával.

Kerry Crawford, a virginiai James Madison egyetem munkatársa a Bloombergnek azt mondta: az Iszlám Állam által elkövetett erőszakos cselekedeteknek két célja van. Egyrészt összekovácsolja a csoport tagjait, hogy együtt követnek el tabutörő bűncselekményeket, bűnrészessé válnak egymás vállalhatatlan tetteiben, azokból pedig, akik nem a dzsihádista milíciák tagjai, félelmet tudnak kiváltani ezzel is. A harcosok által elkövetett nemierőszak-cselekedetek egyébként nem példa nélküliek: az 1990-es években a délszláv háborúban például „erőszaktáborok” is működtek – fejtette ki Crawford.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik