Nagyvilág

Putyin: Kijevnek közvetlenül a szakadárokkal kell tárgyalnia

putyin (Array)
putyin (Array)

Az orosz elnök Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia és Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetést és valaminek még örült is.

 

Az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai “donyecki és luhanszki népköztársaságokkal” (DNR és LNR) való közvetlen párbeszédre szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnök Kijevet a “normandiai négyek” másik három – Ukrajna, Franciaország és Németország – vezetőjével folyatott, a minszki megállapodás megvalósításának fejleményeit tárgyaló csütörtök esti telefonbeszélgetésen – közölte a Kreml sajtóosztálya.

Az orosz elnök az Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia és Petro Porosenko ukrán elnökkel folyatott telefonbeszélgetésen közölte: az ukrajnai konfliktus rendezése nem lehetséges a kijevi hatalom és a “népköztársaságok” közötti közvetlen dialógus nélkül. Felszólította Kijevet, adják meg a DNR-nek és az LNR-nek a különleges státuszt, amelyet törvényben is rögzítsenek. Emellett a népköztársaságok őszi helyhatósági választásainak biztosítását is követelte ukrán kollégájától.

A Kreml közleménye szerint Putyin a telefonbeszélgetésen elégedettségének is hangot adott, mert miután kedden a háromoldalú kontaktcsoport – az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ), Oroszország és Ukrajna képviselői – között Minszkben létrejött a frontvonal mentén létrehozandó 30 kilométeres ütközőövezetről szóló megállapodás, az orosz elnök szerint a felkelők megkezdték a nehézfegyverek kivonását.

Tűzszünet után valódi tűzszünet

Az egyezmény értelmében a szemben álló felek a frontvonaltól 15 kilométerre vonják vissza a 120 milliméteres kalibernél kisebb gránátvetőket, és a 100 milliméteres kalibernél kisebb tüzérségi lövegeket a térségben.

A Kreml közleménye szerint Putyin annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők kivonuljanak a Mariupol kikötővároshoz közeli Sirokinéből. Mint mondta, a felkelők jó szándékuk jeléül ezt már megtették.
Petro Porosenko a megállapodással kapcsolatban szerdán reményét fejezte ki, hogy ezzel megkezdődik a valódi tűzszünet, a nehézfegyverzet tényleges visszavonása, ami révén a továbbiakban megkezdődhet ezen területek Ukrajnába történő politikai és gazdasági visszaillesztése.

Ukrán sajtóközlések szerint Porosenko a csütörtöki telefonbeszélgetésen azonban a Donyec-medencei helyzet súlyosbodásáról beszélt, ami főként a szakadárok erősödő tüzérségi támadásaiból fakad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik