Gazdaság

Segítsen téged a harcodban az IMF!

Bemutatjuk a görög szabadságharc megmentőjét: az IMF-et. Azután, hogy a németek a porban húzták végig Görögországot, a kormánypárt létezésének alapját vesztette el. Most egyenesen az IMF áll ki azért, hogy a görögök visszakapjanak valamit az önbecsülésükből. Ha nem sikerül, hatalmas botrány lesz. 

Nem jön ki a matek a görög mentőcsomagra. Erről írt ma egy cikket a Politico.eu. Görögországnak múlt vasárnap ajánlott 86 milliárd eurót a trojka. Egyébként a trojka helyett tényleg ideje lenne kitalálni egy új nevet az Európai Bizottság, Európai Központi Bank, IMF hármasnak. Szóval 86 milliárd euró. Ennyit kellene odaadni a görögöknek, akik cserébe kemény megszorításokat vállaltak, sőt, egy részét már be is vezették. Drágult a kávé, az óvszer, minden.

Ezt a pénzt az IMF segítsége nélkül nem lehet odaadni Görögországnak. Egyrészt nem tudják összeszedni, másrészt a tagországok ebbe az üzletbe nem mennek bele egyedül. A valutaalap viszont kikötötte, hogy addig nem ad pénzt, amíg a görög adósság egy részét el nem engedik.

Egyértelmű nem

Elég furcsa feltétel. Július 17-én kérdezték meg Christine Lagarde IMF-vezért arról, hogy van-e lehetőség úgy megállapodni a görög csomagról, hogy annak nem része az adósság egy részének elengedése. Idézem,

“a válasz egyértelmű nem”.

Az IMF tehát viszonylag határozott álláspontot képvisel az ügyben.

Azért nem adnak adósságelengedés nélkül pénzt, mert az IMF csak olyan államoknak ad kölcsön, akiknek az adóssága kezelhető. Görögországé pedig most nem az. Régóta nagyon sokan beszélnek arról, hogy esélytelennek tűnik, hogy a görögök minden adósságukat vissza tudják fizetni, ezért ennek egy részét előbb vagy utóbb el kell majd engedni. Az IMF szerint inkább előbb, mint utóbb.

 Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber

Rossz szülők

Az, hogy ebből ekkora politikai balhé lett, nagyon meglepő. A múlt vasárnapi uniós csúcson az EU – német vezetéssel – a porban húzta végig Görögországot, mint egy rossz szülő, aki elolvasott egy A megalázás, mint a határozott gyereknevelés titka című könyvet. Szinte minden görög kérést elutasítottak, iszonyúan szigorú megszorításokat kérve az ország megmentéséért.

Ebből az mindenképp kiderült, hogy hiába tartott mellveregető, szabadságharcos népszavazást a csomag elutasításáról a görög kormány, végig blöfföltek. Ők is rájöttek, hogy uniós segítség nélkül még sokkal nagyobb szívás lenne az élet, mint a megszorításokkal együtt.

A görög kormánypárt, a Sziriza, pont azzal nyert választást, hogy elutasították a megszorításokat, és kifejezetten kérték, hogy a görög adósság lehető legnagyobb részét engedjék el. Ehhez képest a harmadik görög csomag tárgyalásain pont ennek az ellenkezőjét érték el. Ezzel a Sziriza létezésének alapját vesztette el. A párt szakad, négy minisztert kirúgtak, egy pedig lemondott. Ahhoz, hogy ezt a megalázó uniós segítséget megkapják, konkrétan ki kellett szorítani a párt szélsőbalos szárnyát a parlamentben. Pedig egy amúgy baloldali pártról beszélünk.

Fotó: MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz

IMF to the rescue!

A görög kormány egyetlen reménye az volt, hogy a megalázó feltételekért cserébe legalább az adósság egy részét elengedik. Nem jött össze, legalábbis eddig. Most az IMF ragaszkodása segíthet ebben.

Angela Merkel német kancellár még mindig úgy beszél a görög adósság elengedéséről, mint egy rossz anyuka. Tökéletesen megérdeli a Mutti becenevet. Egyszerűen nem hajlandó még tárgyalni sem az ügyről. Azt mondta, addig szóba sem jöhet a dolog, amíg nem látnak legalább pár határozott lépést a görög kormánytól. És akkor sem fogják elengedni az adósságot. Arról esetleg beszélhetnek majd, hogy a határidőket kitolják és a kamatokat csökkentsék. Pont, mint egy adósságrendező hitelnél.

Szerdán újra szavaznak majd a görög parlamentben. A megszorítócsomag maradékát is el kell fogadni. Nagyon reméljük, hogy ez már elég meggyőző lesz majd a német kománynak, hogy elhigyjék, a görögök tényleg akarják ezt az egészet. Mert ha nem, abból hatalmas botrány lesz. Nem elég, hogy megalázták görögországot a mentőcsomaggal, de a németek makacssága miatt a görögök még a pénzt sem kapják meg a megaláztatásért cserébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik