Gazdaság

Nemcsak Ciprászt, Merkelt is kicsinálhatja a görögök megmentése

Ciprász, Merkel (Array)
Ciprász, Merkel (Array)

Nehéz pillanatok várnak a görög miniszterelnökre. A pártja kettészakadt, lehet, hogy már egy bizalmatlansági szavazást sem élne túl. De még mindig könnyebb a dolga, mint a német kancelláré. Merkel nagyon rég volt ennyire nehéz helyzetben.

Gyakorlatilag kettészakította az új baloldalt a görög mentőcsomag. Még az is lehet, hogy Alekszisz Ciprász kormánya belebukik az Európai Unió kökemény mentőcsomagjába. Szerda este másodszorra szavazott a görög parlament azokról a megszorításokról, amelyeket a trojka (az Európai Bizottság, az EKB és az IMF) követelt Görögországtól azért cserébe, hogy 86 milliárd eurónyi hitelt adjanak a megmentésükre.

A szavazás eredménye nem sok jót jelent Ciprásznak. A megszorítócsomag első felét egy hete fogadták el. A 300 fős görög parlamentben akkor 126 képviselő szavazott igennel. Most már csak 123-an. A mágikus szám 120, mert ennyi szavazat kell ahhoz, hogy a kormány túléljen egy bizalmatlansági indítványt. Ami hamarosan akár el is jöhet.

A Sziriza kettészakadt. A megszorításokat csak a párt egy része fogadta el, a szerdai szavazáson a 162 fős kormánykoalíció 36 képviselője szavazta le. Ciprász gyakorlatilag csak az ellenzék segítségével tudta átvinni a csomagot. Mindezt úgy, hogy a nagyon kényes pontokat még ki is vették a törvényből. Nem szavaztak a farmerek adóemeléséről és a korai nyugdíjazások csökkentéséről.

Egy meglepő igen-szavazat azért volt. A nemrég leváltott pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz ugyanis megszavazta a csomag második felét. Varufakiszt azelőtt váltották le, hogy a görög kormány megállapodott volna a trojjkával. Sőt, valószínűleg pont azért tudtak megállapodni, mert már nem Varufakisz döntött. A marxista expénzügyminiszter az elmúlt hetet azzal töltötte, hogy telenyilatkozta a világsajtót azzal, mennyire rossz is ez a csomag, és nem szabadott volna elfogadni. Most mégis megszavazta.

Fotó: Europress/Louisa Gouliamaki 

Sad, sad Ciprasz :'(

Maga Alekszisz Ciprász sem örül egyébként a csomagnak. Nem véletlenül. A Sziriza azzal jutott hatalomra, hogy elutasította az előző kormány megszorításait, amiket a hitelcsomagokért cserébe vezettek be. Leginkább azért, mert szerintük a megszorításokkal és a kierőszakolt többletes költségvetésekkel az EU megölte a görög gazdasági növekedést. Követelték cserébe azt, hogy a görög adósság egy részét engedjék el. Na, ebből nem jött össze semmi.

A megszorítócsomag kíméletlenül szigorú lett, annyira, hogy sokak szerint a trojka, a németek vezetésével, végighúzta Görögországot a porban. Az adósságból pedig – egyelőre – nem engedtek el semmit. Azért egyelőre, mert az IMF, meglepő módon, nagyon erősen lobbizik a görög adósság egy részének elengedése mellett. Azt mondják, ők csak olyan államoknak hitelezhetnek, ahol kezelhető az államadósság. Görögország pedig nem ilyen, ezért el kell engedni a tartozás egy részét, hiszen úgysem tudják kifizetni. Ezt persze a németek ellenzik nagyon hevesen.

Annyira, hogy Angela Merkel a harmadik ciklusa közepére védekezésre kényszerült. A saját pártjának konzervatívabb fele azzal nem ért egyet, hogy egyáltalán adtak segítséget a görögöknek, a német nagykoalíció másik felét adó szociáldemokraták szerint pedig túl szigorúak voltak. 2017-ben lesz legközelebb német választás, addigra Merkel kivételesen nehéz helyzetbe kerülhet.

A népszerű német

Igazából csak Wolfgang Schauble pénzügyminiszter támogatása mentette meg most is. Schauble Németország legnépszerűbb politikusa, 70 százalékos támogatottságával még Merkelt is megelőzi. De már ő is célzott arra, hogy elért a határig. Azt mondta, hogy ha az ország hosszútávú érdekeivel ellentétes döntéseket kellene hoznia, akkor inkább lemond. Ezzel Merkelnek üzenhetett, hogy ne feszítse a húrt.

Alekszisz Ciprász csak annyit mondott a szerdai szavazásra, hogy ez neki sem könnyű. De úgy érzi, hogy az nem lenne hazaszeretet, ha most az árok szélén hagyná az országot egy olyan helyzetben, amire nem tudtak felkészülni. A mentőcsomagot szerinte el kellett fogadni, mert ez az egyetlen megoldás, ami megmenti Görögországot a grexittől, vagyis, hogy kilépjenek az eurózónából. 

Augusztus 20-án kell kifizetni a következő, nyolcmilliárd eurós törlesztőrészletet az EKB felé. Ciprásznak most időt adhat az, hogy elfogadták a megszorítások nagy részét. A németek eleve arra vártak, hogy a görög kormány bizonyítsa az eltökéltségét. Hát, megtették. Akár az is lehet, hogy a következő részletfizetés után Ciprász előrehozott választást ír ki.

¯_(ツ)_/¯

 Fotó: Europress/Louisa Gouliamaki

Meglepő módon a miniszterelnök támogatottsága attól sem csökkent, hogy nyíltan szembe ment saját korábbi ígéreteivel. Ha most lennének a választások, a mostani felmérések szerint a Sziriza még javítana is a saját korábbi eredményén. 42,5 százalékkal messze a legnagyobb párt lennének a parlamentben. Nem meglepő módon az előrehozott választás legnagyobb ellenzői az ellenzéki pártok. Ők ugyanis még rosszabbul teljesítenének.

Görögországban eközben egy kicsit normálisabb lett az élet. Egy hétmilliárd eurós áthidalóhitellel rendeztek egy törlesztőrészletet aminek meg is lett az eredménye. A Standard and Poor’s szerint már nem elkerülhetetlen a görög államcsőd, és a grexit esélye is 50 százalék alá esett.

A legtöbb termék megdrágult a görög boltokban, miután a múlt héten elfogadták az áfakulcs tíz százalékos emelését. A bankautomaták levételi limite pedig megmaradt, de már nem napi hatvan euró, hanem heti 420.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik