Nagyvilág

5 ok, amiért Varufakisz a görög Bajnai Gordon

bajnai Jánisz Varufakisz (Array)
bajnai Jánisz Varufakisz (Array)

A görög pénzügyminiszter a népszavazás után távozott, de ettől függetlenül – vagy éppen ezért – több hasonlóságot is felfedeztünk közte és a korábbi magyar miniszterelnök között.

  • Mindkettő egy korábbi miniszterelnök mellett pallérozódott

Varufakisz 2004 és 2006 között Jórgosz Papandréu későbbi görög miniszterelnök gazdasági tanácsadója volt, Bajnai először Gyurcsány felkérésére lett a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos, később Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vezetője, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium első embere, majd Gyurcsány után miniszterelnök.

  • Ezzel összefügg, hogy mindkettő úgy csinált, mintha a politikán kívülről jött volna.

Közben meg nem is.

  • Mindkettő tárgyaló volt az IMF-el es különböző EU-s intézményekkel

A görög politikus erről azt mondta, végig kemény akart lenni a hitelezőkkel szemben, de “nem volt valódi vita, nem látszottak a bosszúság jelei sem, inkább olyan volt, mintha senki sem szólt volna egy szót sem” – mondta.

Bajnai a kormányzása alatt végig kapcsolatban állt a hitelezőkkel, 2009. május 16-án Kiss László, a Magyar Hírlap újságírója úgy fogalmazott: “Bajnai Gordon, aki Gyurcsányt váltotta, nem válságot kezel, hanem az IMF programját hajtja végre.”

  • Mindkettő nehéz időben, válság közben jött

Ezt nem kell ecsetelni, de itt van annyi különbség, hogy míg Bajnai megszorítani akart, addig Varufakisz pont ellenkezőleg.

  • Végül: mindkettő időben lelépett

Bajnai már az elején kijelentette, hogy egy évre jön, görög kollégája pedig a népszavazás után távozott. Végül Bajnai a megmentő szerepében tetszelegve próbált visszatérni, és sokan Varufakisztól is valami hasonlót várnak a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik