Nagyvilág

Varufakisz: “Nem volt valódi vita, nem látszottak a bosszúság jelei sem”

varufakisz (Array)
varufakisz (Array)

Végig kemény akart lenni Görögország hitelezőivel szemben Jánisz Varufakisz, de minisztertársai ebben nem követték - jelentette ki a New Statesman című brit hetilap legfrissebb számában megjelent interjúban a görög pénzügyminiszteri posztról egy hete lemondott politikus.

“Ennyi erővel a svéd himnuszt is énekelhettem volna, akkor is ugyanaz a válasz érkezik” – jegyezte meg Varufakisz a tizennyolc minisztertársával, öt hónapon át húzódó, feszült tárgyalásokról. “Nem volt valódi vita, nem látszottak a bosszúság jelei sem, inkább olyan volt, mintha senki sem szólt volna egy szót sem” – mondta.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterről a volt görög miniszter azt mondta, “teljesen mértékben” uralta az eurózóna pénzügyminisztereit. “Olyan volt, mint egy összehangolt zenekar, ahol ő a karmester” – jegyezte meg. Hozzátette, hogy egyedül Michel Sapin francia pénzügyminiszter fejtett ki időnként a német irányvonaltól eltérő álláspontot, de a végén ő is elfogadta azt.

Varufakisz egy nappal a július ötödikén a nemzetközi hitelezők feltételeiről szóló népszavazást követően köszönt le hivataláról, annak ellenére, hogy a radikális baloldali Sziriza vezette kormány várakozásainak megfelelően a szavazók 61 százaléka elutasította a hitelezők által javasolt reformokat és újabb költségvetési megszorításokat.

Nem kellett a háromlépéses terv Ciprásznak

Lemondásakor úgy nyilatkozott, ezzel kívánja segítni Alekszisz Ciprasz miniszterelnököt abban, hogy megállapodásra jusson az európai vezetőkkel. Ehhez képest a brit hetilap munkatársának a szókimondó közgazdász úgy nyilatkozott, azért adta fel tárcáját, mert a görög kormányon belül nem talált elegendő támogatásra azon elképzelése, amellyel ellen lehetett volna állni az Európai Központi Banknak (EKB).

A volt pénzügyminiszter azt mondta, három lépésből álló tervet terjesztett Ciprasz elé: euróban denominált készpénzt helyettesítő fizetési ígérvények, úgynevezett IOU-k kibocsátását, a 2012-ben az EKB által lejegyzett görög államkötvények egy részének leírását, és a görög központi bank feletti kormányzati ellenőrzés bevezetését javasolta.

Varufakisz azonban nem tudta meggyőzni Cipraszt a tervezetről, így inkább a lemondást választotta – olvasható az interjúban, amelyet hétfő reggel még azelőtt készített a New Stateman, hogy a görög miniszterelnök 17 órás maratoni egyeztetéseket követően megállapodott az európai vezetőkkel az újabb görög mentőcsomagról.

A közgazdász megjegyezte, örül, hogy már nem része a kormánynak. “Nem kell tovább élnem ezzel a hektikus és teljesen embertelen időbeosztással. Öt hónapon keresztül mindennap két órát aludtam” – mondta Varufakisz, és hozzátette: amiatt is megkönnyebbült, mert nem kell tovább “elviselnie” ezt a hihetetlen nyomást, hogy egy olyan álláspontot képviseljen, amelyet nehezen tart védhetőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik