görögország (Array)
Gazdaság

Görög válság: 7 milliárd eurót kapnak, ha megszavazzák a reformcsomagot

Az Európai Bizottság 7 milliárd eurós áthidaló kölcsönt ajánlott fel Athénnak júliusra, ha a parlament megszavazza a pénzügyi támogatás fejében vállalt reformokat.

A kölcsönt a Reuters hírügynökség értesülései szerint az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból (EFSM) fizetnék. Az EFSM keretében az Európai Bizottság az Európai Unió költségvetéséből, vagyis végső soron az összes EU-tagállam befizetéseiből nyújt kölcsönt valamely tagországnak legfeljebb 60 milliárd euró értékben.

A kölcsönt legkésőbb három hónap múlva kellene visszafizetnie Görögországnak az EFSM-be abból a várhatóan 86 milliárd eurós támogatásból, amelynek feltételeiről Athén hétfő reggel állapodott meg a hitelezőivel. A harmadik pénzügyi mentőcsomagból az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), az euróövezet mentőalapja keretében részesül majd Görögország.

Bár Nagy-Britannia és Csehország ellenzi az EFSM használatát az áthidaló kölcsön nyújtására, nem valószínű, hogy megakasztják a folyamatot. Az EFSM igénybe vételéhez ugyanis nincs szükség mind a 28 tagállam hozzájárulására, elég a minősített többség. Ez azt jelenti, hogy legalább 16 tagállamnak kell igennel szavaznia úgy, hogy ennek a 16 országnak az összlakossága elérje az unió teljes lakosságának 65 százalékát.

A kölcsönt legkésőbb három hónap múlva kellene visszafizetnie Görögországnak abból a várhatóan 86 milliárd eurós támogatásból, amelynek feltételeiről Athén hétfő reggel állapodott meg a hitelezőivel. A harmadik pénzügyi mentőcsomagból az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), az euróövezet mentőalapja keretében részesül majd Görögország.

Az Európai Bizottság javaslata szerint, amelyet az euróövezeti pénzügyminiszterek szerdai ülésén terjeszt elő jóváhagyásra, Athén egy összegben kapná meg a 7 milliárd eurót, ha megszavazza a reformokat. Ebből a pénzből visszavásárolhatja az Európai Központi Banknál (EKB) hétfőn lejáró, 4,2 milliárd euró értékű kötvényeit, és kifizethetné lejárt tartozását a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF). A görög kormánynak továbbá el kell kezdenie a hivatalos tárgyalásokat az ESM képviselőivel a következő mentőcsomagról is, várhatóan csütörtökön vagy pénteken.

Az áthidaló kölcsön fejében vállalt reformok között van egyebek mellett az áfa-bevételek jelentős – az éves görög hazai össztermék (GDP) 1 százalékának megfelelő – növelése, a nyugdíjrendszer reformja és a görög statisztikai hivatal függetlenségének szavatolása.

Itt a hivatalos javaslat

Hivatalosan előterjesztette szerdán javaslatát a tagállamok kormányait képviselő miniszteri tanács számára az az Európai Bizottság, hogy Görögország az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból (EFSM) három hónapos lejáratra 7 milliárd euró áthidaló kölcsönt kaphasson.

Az EFSM ilyen célú felhasználása ellen mind az Egyesült Királyság, mind Csehország tiltakozott, az ugyanis azzal a céllal jött létre, hogy az egész Európai Unió mentőalapja legyen, s miután létrejött az eurózóna külön, intézményesített mentőalapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), a tagállamok vezetői olyan politikai döntést hoztak, hogy ilyen célra az EFSM a jövőben nem használható.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ezzel a politikai nehézséggel is foglalkozni kell, az eurózónán kívüli országok garanciát kaphatnak arra, hogy ha Görögország nem teljesíti fizetési kötelezettségeit, akkor abból nekik ne keletkezzen pénzügyi hátrányuk.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.