Nagyvilág

Transznemű a hetedik legbefolyásosabb nő

A férfiból nővé változott Caitlyn Jenner is felkerült a BBC Radio 4 tíz legbefolyásosabb nőt felvonultató idei toplistájára.

A ranglistát a “kivételesen nagy befolyással” rendelkező nőkből állították össze. Az első helyre a skót főminiszter, Nicola Sturgeon került. A korábban Bruce Jenner olimpikonként ismert, nyárra azonban már Caitlyn Jennerként szereplő amerikai híresség a hetedik lett a sorban. A sorrendről döntő zsűri ezzel honorálta, hogy vállalta transzneműségét a világ közvéleménye előtt – számolt be róla a BBC News.

Angelina Jolie filmrendező, színésznő és emberi jogi aktivistát a harmadik helyre emelték, elismerve humanitárius erőfeszítéseit és személyes bátorságát, amellyel beszámolt a nyilvánosságnak daganatmegelőző műtéteiről és arra bíztatott mindenkit, hogy ne hanyagolja el a rákszűrést. Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztője másodikként szerepel, a The Guardian első női főszerkesztője, Katherine Viner pedig a negyedik lett a rangsorban.

Az első öt közé még Camilla Cavendish újságíró, politikai tanácsadó iratkozott fel. Hatodikként az énekesnő, dalszerző Sia szerepel, aki Beyonce, Rihanna és Katy Perry számára is írt számokat. A BBC Radio 4 Woman’s Hour című műsorának toplistáját egy zsűri állította össze a jól ismert nők személyes képességei és másokra gyakorolt hatása alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik