Nagyvilág
yakuza (Array)

Letartóztatták a jakuza három vezetőjét

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 06. 16. 11:05

A japán rendőrség letartóztatta a szervezett alvilág, a jakuza egyik legjelentősebb csoportjának három vezetőjét. Azzal gyanúsítják őket, hogy busás hasznot hozó, kiterjedt pénzbeszedési rendszert működtettek és a befolyt pénz után nem adóztak.

Az ország déli, Kjúsu szigetén működő, Kudokaj nevű csoport három vezetőjéről van szó. A csoport első számú emberét, a most 68 éves Nomura Szatut már tavaly szeptemberben őrizetbe vették, és jelenleg bírósági eljárás folyik ellene gyilkosság és gyilkossági kísérlet vádjával.

A nyomozószervek arról számoltak be kedden, hogy az összegyűjtött bizonyítékok szerint a bűnszövetkezet tagjai mintegy 227 millió jent (több mint 1,8 millió dollárt) fizettek be Nomurának. A pénzt a jakuzatagok Nomura családtagjainak bankszámláira küldték, akiknek ezért mintegy 88 millió jen (717 ezer dollár) adót kellett volna befizetniük, de nem tették meg.

Japánban most első ízben indítanak bűnvádi eljárást a pénzbeszedési rendszer miatt a jakuza tagjai ellen. A fukuokai rendőrség egyik képviselője kifejtette: az ilyesfajta, a maffiafőnököknek teljesített befizetések újabb és újabb bűncselekmények elkövetésére kényszerítik a bűnszövetkezet tagjait, és ez az alvilági szokás hatalmas, társadalomellenes rendszerré nőtte ki magát.

Az alvilág körkörös kezességi rendszere és a bűnözők hallgatási fogadalmai miatt a hatóságoknak mindeddig nem sikerült összegyűjteniük olyan bizonyítékokat, amelyek hasonló bűnvádi eljárások elindításához elegendőek lettek volna. Most azonban szert tettek a jakuza köreiből való informátorokra és megszereztek néhány számviteli könyvet, amelyek a Kudokaj “fekete kasszáját” gyarapító pénzmozgásokra lehet következtetni. Szakértők szerint ha ezúttal sikerrel járnak a bűnüldöző szervek, akkor felgöngyölíthetővé válik a japán alvilág adományrendszere.

A Kudokajnak mintegy 900 tagja van és a jakuza egyik legveszélyesebb csoportjának számít. Jellemzően Kjúsú szigetének északi részén tevékenykedik, ahol tagjai csak 2009 és 2013 között mintegy félszáz nagyobb bűncselekményt követtek el. Főképpen rajtaütések és zsarolások írhatók a számlájukra.

A rendőrség becslése szerint a japán alvilágnak összességében mintegy 80 ezer tagja van. A kemény magot 41 ezer profi fegyveres bűnöző, a maffia “reguláris harcosai” képezik. A bűnözői csoportok gyakran beépülnek cégekbe vagy szélsőjobboldali szervezetekbe. Bevételeik zsarolásokból, hazárdjátékokból, prostitúcióból, fegyver- és drogkereskedelemből, tőzsdespekulációkból származnak, de érintettek az építőiparban és az ingatlanpiacon is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.