Nagyvilág

A környéken tényleg csak Magyarországon nem bukhat meg egyetlen politikus sem

Ewa Kopacz (Array)
Ewa Kopacz (Array)

Miniszterek, tanácsadók, fél kormányok hullanak Kelet-Európában. Korrupciós és lehallgatási botrányok sorozatában gyengülnek meg. Magyarországon minden rendben, a kormány a helyén van.

Mi lenne, ha bekövetkezne az őszödi beszéd fideszes verziója? Mi történne Magyarországon, ha egyszer csak kijönne egy hangfelvétel, amin Varga Mihály, Fazekas és Pintér Sándorok, Lázár János és Szijjártó Péter Kövér Lászlóval együtt beszélgetnek a Nobuban? Mi lenne, ha a hangfelvételen azt hallanánk, ahogy a fél kormány nagypofájúan kijelenti, hogy csak a hülyék dolgoznak félmillió forintnál kevesebbért, és hogy David Cameron egy seggfej?

Nagyon nehéz kitalálni, hogy mi történne. Tényleg. Lehet, hogy pont ugyanaz, mint az őszödi beszéd kirobbanásakor. Egy közepesen népszerű, éppen újraválasztott miniszterelnök ellen szinte az egész ország felzúdulna, az utcák lángokban állnának, egészen addig, amíg az új kormány el nem bukik.

A lengyelek Őszöde

Lengyelországban azt láthatjuk, hogy mi történik akkor, ha ez nem közvetlenül a választások után, hanem előtte történik. A lehallgatási botrányba belebukott a fél lengyel kormány. Mert hogy Lengyelországban most pont az történt, amit fent leírtam. Egy menő varsói étterem pincérei felvették, ahogy a vezető politikusok és miniszterek arrogánsan, káromkodva őszinte dolgokat mondanak. Ez volt Lengyelország őszödi beszéde, csak ez még mindig tart.

Körülbelül fél éve kezdődtek a szivárgtatások. Radek Sikorski külügyminiszter, Lengyelország talán leghíresebb politikusa és Jacek Rostowski, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója David Cameront beszélték ki, akit Sikorski még Oxfordból ismert. Rostowski korábban a CEU-n dolgozott Budapesten, innen ment a lengyel kormányba, akkor még miniszternek. És innen jön a magyar szál is, mert Rostowski ezen a beszélgetésen mondta azt Sikorskinak, hogy a magyarok annyira jóban lettek az oroszokkal, hogy Orbán leszopta Putyint.

 Fotó: Europress / AFP / Sergei Supinksy

Kirakta 

A pincérek ellen eljárás indult, a kormányzó Polgári Platform pedig megroggyant. Ráadásul mindez pont akkor történt, amikor Donald Tusk miniszterelnök az Európai Tanács elnöki posztjára pályázott, egyébként sikeresen. Az utódját, Ewa Kopaczot pedig otthagyta, hogy kezelje a balhét.

Kopacz pedig kezeli, ezért rakta ki a fél kormányát. Elég szar helyzetben vannak. A jobbközép Polgári Platform a térség egyik legsikeresebb kormányaként vette át az irányítást 2007-ben. Kifejezetten ügyes anticiklikus gazdaságpolitikát csináltak, bár nem akkor kezdték.

A lengyel gazdaság azért lehetett a válság után jó ideig Európa leggyorsabban növekvője, mert Magyarországgal ellentétben ügyesen döntöttek. Amikor az uniós csatlakozás után rengeteg pénz áramlott be a lengyel gazdaságba, akkor abból növekedtek. Nem volt száznapos program, nem hogy második, de még első sem. Aztán amikor a válság jött, a pénz pedig elfogyott, még mindig kezelhető volt ahhoz az államadósságuk, hogy elkezdjenek állami segítséggel, hitelekből tovább növekedni.

Odavágott

A lehallgatási botrány ennek ellenére vágott nekik oda nagyon. Mostanra nyolc százalékponttal követik a náluk kicsit (eléggé) jobbra fekvő Jog és Igazságosság pártot. A kormánypárt 24 százalékon áll, a Jog pedig 32 százalékon. Ráadásul közben jött egy újvonalas erő is, amit egy rockzenész köré építettek fel.

Pawel Kukiz most 51 éves, a kétezres évek elején volt egy rakás nagyon sikeres slágere, és most is az ország egyik legismertebb zenésze. Januárban jelentette be, hogy csinál egy pártot, csak állampolgári adományokból.

Mostanra 20 százalékon állnak, Kukiz lett az ország harmadik legnépszerűbb erejének vezetője. Ez a 20 százalék pedig azokból jött össze, akik kiábrándultak a két nagy pártból és azok arroganciájából. Kukiz az átlagpolgár, aki ártatlan a politikában. Sok hasonló receptet láthattunk mostanában Európában, még a görög kormánypárt, a Sziriza is hasonló eset.

Ráfordult

Ezzel a hendikeppel fordult rá Kopacz a kampányra. Érthető, miért kellett kiraknia a fél kormányát, még akkor is, ha közeli emberei is voltak köztük. De ez is azt mutatja, hogy Kelet-Közép-Európában is meg lehet bukni, ha elég nagyot hibázunk.

Nem csak Lengyelországban, ami mintha jó ideje sokkal normálisabb hely lenne, mint a többi kelet-európai ország. Romániában is. Liviu Dragnea közigazgatási és regionális fejlesztési minisztert felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Csalásra buzdított a 2012-es népszavazáson, amikor leváltották Traian Basescu államfőt.

Még a miniszterelnök, Victor Ponta ellen is bűnvádi eljárást kezdtek. Okirathamisítással, pénzmosással, adócsalással vádolták. Ő mondjuk megúszta, Klaus Iohannis elnök nem függeszthette fel, mert nem a hivatali ideje alatt történt a korrupció, a parlament pedig leszavazta az ellene indított bizalmatlansági indítványt.

Fotó: Europress/Philippe Huguen

Elzavarták

Szlovéniában még 2013-ban zavarták el a miniszterelnököt. Janez Jansa a kormányához kötődő sorozatos korrupciós botrányok után abba bukott bele, hogy körülbelül háromszázezer dollárnyi vagyont nem vallott be a szlovén parlamentnek. Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene, a szavazást pedig elbukta.

És most végre demagógra fordul az idő, szeretnék felsorolni néhány politikai (véletlenül sem csak korrupciós) ügyet a közelmúltból.

  • Trafikügy
  • Önmagától táguló lakások a Pasa Parkban
  • Habony Árpád
  • Tarsoly Csaba és a Quaestor kapcsolata Szijjártó Péterrel és minisztériumával
  • Tarsoly Csaba és a Quaestor kapcsolata Fazekas Sándorral és a minisztériumával
  • Tarsoly Csaba és titkára kapcsolata Polt Péter legfőbb ügyésszel és lányával
  • Balog Zoltán kapcsolata a fekete ruhás nővérrel és az egészségügyi dolgozók túlórapénzével
  • Az V. kerület ingatlanügyi
  • A MET ügyei
  • Simicska Lajos és Orbán Viktor háborúja
  • Lázár János utazásai a nagyvilágban
  • Orbán Ráhel férfének, Tiborcz Istvánnak fantasztikus győzelmei állami tendereken

És most a fenti listához véletlenül sem kapcsolódva, összefüggést nem implikálva, szeretnék felsorolni néhány politikust, aki Magyarországon belebukott valamilyen politikai, vagy korrupciós botrányba:

  •  

Véletlenül sem szeretném azt állítani, hogy Magyarországon csak az elmúlt pár évben nem szokás belebukni politikai, vagy korrupciós botrányokba. Soha nem volt az. A legnagyobb ügyeket mintha mindig megúszta volna mindenki. Zuschlag János tényleg börtönbe ment, de ugyanez a két szocialista potentáttal, Hagyó Miklóssal és Hunvald Györggyel nem sikerült ilyen remekül. Jó, Hunvald egy darabig ült, de ennyi.

És még ők voltak a legmagasabb szinten a baloldalról felelősségre vontak között. Önkormányzati vezetők, semmi miniszter, vagy miniszterelnök. Még azt is nehéz lenne kimondani, hogy Gyurcsány Ferenc belebukott volna az őszödi balhéba. Végül akkor ment, amikor menni akart. Magyarországon egyszerűen jó ideje nagyon nehéz megbukni, pártállástól függetlenül. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik