Nagyvilág

Lemondott a korrupció miatt elítélt román miniszter

Liviu Dragnea közigazgatási és regionális fejlesztési minisztert, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnökét korrupcióért ítélte felfüggesztett börtönbüntetésre a legfelső bíróság.

A PSD székházában tartott közös sajtóértekezletükön Victor Ponta pártelnök és kormányfő közölte, hogy a Klaus Iohannis államfővel tartandó konzultációt követően javasol új kormánytagot Dragnea helyére. Dragneát abban találta vétkesnek a bíróság, hogy politikai befolyásával visszaélve csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az akkori államfő leváltásáról rendezett 2012-es népszavazáson az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése végett, ami Traian Basescu leváltásához vezetett volna.

2012 júliusában a román választók népszavazáson döntöttek arról, hogy leváltják-e a parlament által felfüggesztett Traian Basescu államfőt. Az urnáknál megjelent szavazók túlnyomó többsége az elnök menesztésére voksolt, mivel azonban a részvétel nem haladta meg az ötvenszázalékos érvényességi küszöböt, Basescu visszatérhetett az elnöki hivatalba.

Mozgóurna-mutyi a szomszédban

A bíróság ítéletét kommentálva Ponta azt mondta: az igazságszolgáltatás jelképesen egy politikai döntést marasztalt el. Ponta szerint a bíróság elítélte azokat, akik eldöntötték az államfő felfüggesztését, és valójában azt a 7,4 millió embert is, akik Basescu menesztésére voksoltak. “Ezek után mindannyian azon gondolkodunk, hogyan tudunk anélkül választási kampányt szervezni, hogy voksolásra buzdítanánk az embereket” – jegyezte meg ironikusan a román miniszterelnök.

Dragnea azt mondta, továbbra is ártatlannak tekinti magát, de tiszteletben tartja a bíróság döntését, és nemcsak a kormánytagságról mond le, hanem hétfőn a PSD ügyvezető elnöki mandátumáról is benyújtja lemondását a párt állandó irodájának.

Dragneát és a 2012-es választási bizottságok több tucatnyi tagját a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádirata alapján ítélte felfüggesztett börtönre a bíróság.

A DNA szerint a Dragnea által irányított bűnszövetkezet tagjai nem létező hívásokra küldtek ki mozgóurnákat, odahamisították a részvételi ívekre a külföldön tartózkodó román vendégmunkások aláírásait, kiskorúak és a polgári jogok gyakorlásától eltiltott személyek nevében adtak le szavazatokat.

Az első fokon meghozott ítélet ellen a legfelső bíróság egy másik bírói tanácsánál lehet fellebbezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik