Nagyvilág
ponta(650x433).jpg (Array)

Levegőhöz jutott Victor Ponta

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 06. 08. 16:38

Nem támogatja a korrupcióval gyanúsított román kormányfő elleni bűnvádi eljárás engedélyezését a képviselőház jogi bizottsága: az ajánlás jellegű határozatot hétfőn szavazattöbbséggel fogadta el a testület.

Korábban a témában:

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) beindította már a bűnvádi eljárást azoknál a vádpontoknál, amelyekkel korábbi ügyvédi tevékenysége miatt gyanúsítják Pontát. A DNA okirathamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel gyanúsítja a miniszterelnököt, azt állítva, hogy 2007-2008-ban ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel 2-3000 eurós honoráriumot megbízója ügyvédi irodájától, majd a felvett összeg igazolásaképpen más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva hamisított beszámolókat.

A vádhatóság szerint Ponta miniszterelnökként az összeférhetetlenségi szabályokat is megsértette, amikor volt megbízóját, Dan Sova szenátort miniszteri tisztségekbe jelölte. Ez utóbbi gyanú kivizsgálásához kérte a DNA a parlament hozzájárulását.

Ponta a képviselőház jogi bizottsága előtt abszurdumnak minősítette, hogy egy ügyész politikai döntéseket “cenzúrázzon”, azaz összeférhetetlenségi szabályokat kérjen számon egy miniszterelnökön, amikor a miniszterek jelöléséről van szó.

A jogi bizottság többsége 18-7 arányban negatívan véleményezte a DNA kiadatási kérését, vagyis azt javasolta a képviselőház plénumának: ne járuljon hozzá a bűnvádi eljárás elindításához Ponta összeférhetetlenségi ügyében. A képviselőház plénuma kedden szavaz arról, hozzájárul-e ahhoz, hogy a DNA bűnvádi eljárást indítson Ponta ellen az összeférhetetlenségi ügyben.

A miniszterelnök ártatlanságát hangoztatva vasárnap megerősítette: nem tesz eleget Klaus Iohannis államfő felszólításának, vagyis nem mond le a miniszterelnöki tisztségről. Ponta rámutatott: továbbra is élvezi a koalíció támogatását, az ellene kezdeményezett bűnvádi eljárást pedig politikai indíttatásúnak minősítette.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.