Nagyvilág

Az amerikai kongresszusban is Magyarország a téma

szemerkenyi-reka(210x140).jpg (Array)
szemerkenyi-reka(210x140).jpg (Array)

Szemerkényi Réka nagykövet védte az Orbán-kormány döntéseit Washingtonban.

Meghallgatást kezdett magyar idő szerint kedden este az amerikai kongresszus képviselőházának Európával és Eurázsiával foglalkozó albizottsága a magyar-amerikai viszony jövőjéről. Mint korábban írtuk: a meghallgatást egy republikánus képviselő kezdeményezte, az amerikai magyar szervezetek viszont rendkívül kínosnak érezték, mert a témának nincs aktualitása és csak rosszul jöhet ki belőle az ország.

A HVG.hu beszámolója szerint így is lett: rengeteg kritikát kapott a kormány. Hoyt Brian Yee helyettes államtitkár azt mondta: az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett Magyarország, mint szövetséges, barát és partner mellett, de a legjobb barátoknak is vannak nézeteltéréseik. Felidézte, hogy az amerikai kormány már korábban figyelmeztetett, hogy a magyar kabinet a kétharmados parlamenti többséggel központosította a végrehajtó hatalmat, gyengítette az igazságszolgáltatást és rontotta a befektetői környezetet.

Külön említette a kormánypárthoz lojális vezetők kinevezését, az új alaptörvény és a választási szabályok nyilvános konzultáció nélküli elfogadását, a sajtószabadságot korlátozó 2010-es médiaszabályozás elfogadását. Arról is beszélt, hogy az elmúlt években a magyarországi médiában domináns szerephez jutottak a kormánnyal szimpatizáló hangok és szélesebb körűvé vált az öncenzúra.

Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet azt mondta: a kormány átalakításainak egy része a kisebb állam elérését szolgálja, a kritikák pedig abból fakadnak, hogy a Fidesz konzervatív értékeket tart fontosnak. Szemerkényi szerint a korrupció elterjedtségét tekintve a régió EU-tagállamainak középmezőnyében vagyunk, a választási szabályok átalakításáról pedig azt mondta, hogy arra a parlament létszámának csökkenése miatt volt szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik