Nagyvilág

A BBC-t is megszorongatná Cameron új kormánya

David cameron bbc (Array)
David cameron bbc (Array)

Már jövőre szavaznának az EU-ból való kilépésről: a szabad munkaerő-áramlás nem tetszik a konzervatívoknak.

Az újraválasztott Konzervatív Párt miniszterelnöke, David Cameron már jövőre szeretne népszavazást arról, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon-e. A kormányfő addig is újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyait Brüsszellel, ennek középpontjában az EU-n belülről érkező munkavállalókra vonatkozó bevándorlási szabályok radikális szigorítása állna.

A brit kormány ahhoz is ragaszkodik, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve addig ne vonatkozzon az újonnan felvett tagországokra, amíg gazdaságilag nem zárkóznak fel a jelenlegi tagállamok fejlettségi szintjének közelébe. A brit választók a tárgyalások eredményei alapján dönthetnék el, hogy az EU-n belül vagy kívül akarják-e tudni hazájukat.

Brit lapértesülések szerint az új kormány a BBC-nek is neki akar menni. A Konzervatív Párt vezetősége azzal vádolja a brit közmédiát, hogy „megbocsáthatatlan részrehajlást” tanúsított ellenfelük, a Munkáspárt iránt a választási kampány miatt és attól tartanak, hogy az EU-népszavazás kampányát is „EU-párti alapállásból” közvetítik majd.

A The Times szerint Cameron már „leadta az első figyelmeztető lövést” azzal, hogy John Whittingdale-t nevezte ki kulturális miniszternek. A tárcavezető ugyanis már többször kifejtette azt az álláspontját, hogy tarthatatlan a BBC finanszírozására a háztartásoktól beszedett évi több mint 60 ezer forintos előfizetési díj.

Pedig az előfizetési díj biztosítja, hogy a brit közmédia független legyen az aktuális kormányok önkényétől és ne lehessen az állam által megszabott költségvetéssel sakkban tartani. A Konzervatív Pártban viszont már régóta elhangoznak olyan vélemények, hogy az előfizetési díjat át kellene alakítani, esetleg teljesen fel is számolni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik