Nagyvilág

22 órát élt túl a romok alatt egy négyhónapos baba

A kép, ami a kisfiúról a megmentését követően készült, bejárta a világot és a Nepált sújtó katasztrófa jelképévé vált.

Megállíthatatlanul nő az áldozatok és a sérültek száma azután, hogy szombat este gyilkos, 7,9-es erősségű földrengés rázta meg Nepált és környékét. A legfrissebb értesülések szerint a katasztrófának több mint 5000 áldozata, és majdnem kétszer ennyi sérültje van, de a szakemberek úgy vélik, ezek a számok a napokban tovább nőnek majd. A pesszimista becslések szerint még legalább 5000-en lehetnek a romok alatt.

A katasztrófa helyszínére folyamatosan érkeznek a mentőcsapatok, hogy segítsenek a helyi erőknek a mentésben és a túlélők felkutatásában. Az MTI csütörtök reggel számolt be arról, hogy az egyik amerikai mentőcsapatnak nem sokkal korábban, élve sikerült kimentenie egy 15 éves fiút a romok alól. A kamaszt, aki körül egy hétemeletes épület omlott össze szombaton, öt napot töltött két emelet közé szorulva. Miután kiszabadították, hordágyon vitték kórházba, miközben éljenző tömeg kísérte.

Csodásan megmenekült egy tizenegyéves kislány is, akit elképesztő, 90 órás fogság után szabadítottak ki a mentőalakulatok.

Egy kisbaba lett a katasztrófa jelképe

A négyhónapos Sonit Awalról már mindenki lemondott, miután órákkal a rengés után hiába keresték egykori otthona romjai között. Egyedül édesapja, Shyam Awal nem adta fel a reményt, aki a nepáli hadsereg mentőalakulatának távozása után is a romok között maradt. Ő figyelt fel a törmelék alól érkező, halk nyöszörgésre is.


Képek forrása: Kathmandutoday.com

Miután meggyőződött róla, hogy nem csak képzelődik, az édesapa azonnal értesítette a katonákat, akik nem sokkal később – 22 órával a földrengés után – egészségesen, mi több, sértetlenül emelték ki a négyhónapos gyermeket. A szakemberek szerint a gyermeket kapucnis pulóvere, és a ráadott sál mentette meg attól, hogy a hideg éjszaka alatt kihűljön – írta a CNN.

A kis Sonit megmentéséről, a kisfiú poros arcáról számtalan fotó készült, melyek hamar bejárták az egész világot, és annak az elképzelhetetlen pusztításnak a jelképévé váltak, ami Nepált sújtja.

 

Életet mentett a riporter

Dr. Sanjay Gupta, a CNN riportere a katasztrófa másnapján tudósítani érkezett Katmanduba, ennek ellenére néhány órával később már egy életmentő agyműtétet hajtott végre egy sérült kamaszlányon. A riporter, aki kamerán kívül az atlantai Emory Kórházban dolgozik idegsebészként, elmondta, a rengeteg szörnyűség közül, amit karrierje során látott, a nepáli földrengés a legrosszabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik