Élet-Stílus

Tudósítani ment Nepálba, végül életet mentett a riporter

Nem ez volt az első olyan eset, hogy a CNN vezető egészségügyi riportere inkább szikére cserélte a mikrofonját.

Szombaton este gyilkos, 7,9-es erősségű földrengés rázta meg Nepált. A katasztrófának a legfrissebb hírek szerint legalább 4200 halálos áldozata és 6500 sérültje van; tízezrek maradtak fedél nélkül. Az Indiában, Tibetben és Bangladesben is pusztító rengések hatalmas lavinákat indítottak el a Himalájában.


Kép forrása: Twitter 

A katasztrófa helyszínére azóta folyamatosan érkeznek a mentőcsapatok és az újságírók is, hogy beszámoljanak a legfrissebb eseményekről. Dr. Sanjay Gupta, a CNN vezető egészségügyi riportere, aki kamerán kívül a neves, atlantai Emory kórház idegsebésze, vasárnap érkezett a földrengés sújtotta ország fővárosába, Katmanduba.

Noha eredeti szándéka szerint kizárólag tudósítani jött, a riporter-orvos már az első interjúk után félredobta a mikrofont, hogy segíthessen a túlterhelt helyi kollégáknak. Miután bemosakodott, Gupta egy 15 éves lányon végzett sürgősségi agyműtétet, aki azután sérült meg életveszélyesen, hogy falujukban rádőlt a ház egyik fala. Az idegsebész a műtét után a CNN-nek elmondta, Shandhya Chalise több órát utazott ahhoz, hogy végre orvossal is megnézethesse magát.

És nem ő az egyetlen. A túlterhelt kórházakban jelenleg több száz, adott esetben több ezer beteget kell ellátniuk az orvosoknak, mindezt túlhajszolva, kezdetleges orvosi eszközökkel. “Shandhya szerencsére már jól van, minden bizonnyal meggyógyul majd, ám sok másik, hasonló helyzetben lévő páciens sajnos nem” – nyilatkozta Gupta.

A szakértő elárulta azt is, riporteri pályafutása során rengeteg szörnyűséggel találkozott már, de mind közül ezt tartja a legrettenetesebbnek. A 45 éves, háromgyerekes sebész egyébként nem először hagyta ott a tudósítást a betegek kedvéért: 2003-ban, Irakban amerikai katonákon és iraki civileken végzett életmentő műtéteket, míg a 2010-es haiti földrengés után, kollégáival egy 12 éves kislány koponyájából operáltak ki egy betondarabot. Mindezt egy amerikai repülőgéphordozó fedélzetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik