Tudomány

Ezek voltak a közelmúlt legsúlyosabb földrengései

nepál (nepál, nepáli földrengés, földrengés, természeti katasztrófa, katasztrófa, áldozat, halott, halálos áldozat, kár, anyagi kár, gdp, tudomány)
nepál (nepál, nepáli földrengés, földrengés, természeti katasztrófa, katasztrófa, áldozat, halott, halálos áldozat, kár, anyagi kár, gdp, tudomány)

A természeti katasztrófák számos halálos áldozatot követeltek és komoly anyagi károkat okoztak világszerte.

A mentőalakulatok továbbra is fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy kimenekítsék a túlélőket a hétvégén történt nepáli földrengés által lerombolt épületek romjai alól, és felkutassák a Himaláján rekedt hegymászókat. A hatóságok már több mint ötezer halottról tudnak, de Szusil Koirala, az ázsiai ország miniszterelnöke és az USA Geológiai Kutatóintézete szerint az áldozatok száma akár a tízezret is elérheti.

A természeti katasztrófa a gazdaságot is megrázta. Az anyagi kár igen jelentős lehet, ami komoly csapást jelenthet az alig 21 milliárd dolláros éves GDP-ből gazdálkodó Nepálra nézve. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a földrengésben rengeteg pótolhatatlan műemlék és műtárgy is megsemmisült.

Szakértők szerint a nepáli földrengés az elmúlt évtizedek húsz legsúlyosabb természeti katasztrófája között lehet. Az elmúlt hetven év leggyilkosabb földrengése a kínai Tangshanban történt: az 1976-os katasztrófában több mint 243 000 ember vesztette életét.

Mivel Nepál a világ egyik legfejletlenebb gazdasága, az anyagi kár jóval kisebb lehet, mint a kevesebb áldozatot követelő, de fejlettebb térségekben (pl.: 2011-ben Japánban, 2008-ban Szecsuanban vagy 1994-ben Dél-Kaliforniában) pusztító földrengéseké. Nem véletlen, hogy a hatalmas emberáldozatot követelő 2010-es haiti, 2005-ös kasmíri és 2004-es indiai-óceáni tragédia sem rontotta számottevően a világgazdaság teljesítményét.

A Swiss Re nemzetközi biztosítótársaság közelmúltban kiadott jelentése szerint annak ellenére,hogy tavaly rekordszámú természeti katasztrófa történt, a halálos áldozatok száma rendkívül alacsony volt (nagyjából 7000 fő). „A korai előrejelző rendszerek fejlesztésének és a katasztrófa-elhárítás felkészültségének köszönhetően jelentősen csökkent az áldozatok száma” – írták tanulmányukban a biztosítótársaság elemzői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik