Nagyvilág

Gyerekek kerültek elő a nepáli romok alól

nepál (nepál)
nepál (nepál)

Élve szabadítottak ki Katmanduban a romok alól egy tizenéves fiút a pusztító nepáli földrengés után öt nappal - közölte csütörtökön egy amerikai mentőcsapat az MTI szerint. Csodás menekülésről számolt be a Nepal Times is: élve került elő egy 11 éves kislány a romok alól Bhaktapur városában.

A 15 éves fiú körül szombaton egy hétemeletes épület omlott össze. Az alélt állapotban lévő tinédzsert éljenző tömeg kísérte, amikor hordágyon elvitték. A mentést végző szakemberek egész éjjel a gyermek kiszabadításán fáradoztak.

A fiú nem volt nagyon mélyen a romok alatt, de beszorult az épület két összedőlt emelete közé – közölte Andrew Olvera, egy amerikai mentőcsapat vezetője.

A bhaktapuri túlélő 11 éves lány elképesztő, 90 órás fogság után szabadult a romok alól a mentőcsapatoknak köszönhetően.

A hatóságok már nem számítottak arra, hogy további túlélőkre bukkannak a szombati földrengés után, amely több mint 5500 halálos áldozatot követelt Nepálban, illetve a szomszédos Kínában és Indiában.

A nepáli hatóságok csütörtökön közölték, hogy a halottak száma 5489-ra nőtt. Egy nappal korábban, szerda délben a belügyminisztérium még 5006 halálos áldozatról adott összesítést.

Az ország miniszterelnöke előzőleg azt mondta: félő, hogy akár tízezer ember halálát is okozhatta a 7,9-es erősségű múlt szombati földrengés. Több százan haltak meg a szomszédos Indiában és Kínában is.

Jövő héten már újraindulhatnak a hegymászó-expedíciók a Mount Everest nepáli oldalán, dacára annak, hogy a szombati pusztító földrengéskor keletkezett lavina 18 emberrel végzett a világ legmagasabb hegyén.

“A létrákat két-három napon belül megjavítják, a hegymászások folytatódhatnak, az embereknek nem kell lemondaniuk az expedíciókat” – mondta csütörtökön az AFP francia hírügynökségnek Tulszi Gautam, a nepáli turisztikai minisztérium illetékese.

A Csomolungma (Mount Everest) északi, vagyis tibeti (kínai) útvonalát érintő hegymászásokat ugyanakkor a tavaszi szezonra teljesen leállították a földrengés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik