Nagyvilág

Indonéz bírónak ment neki a kivégzésektől tartó Ausztrália

indonézia rendőr (indonézia rendőr)
indonézia rendőr (indonézia rendőr)

A két szomszéd ország viszonyát két, drogcsempészet miatt halálra ítélt ausztrál ügye vitte mélypontra. Az ausztrálok szerint korrupt bíró hozta az ítéletet, aminek végrehajtását minimum fel kéne függeszteni.

Ausztrália követelte hétfőn, hogy vizsgálják ki a két állampolgárát kábítószer-csempészetért halálra ítélő indonéz bírók elleni korrupciós vádakat még a kivégzések végrehajtása előtt. Julie Bishop ausztrál külügyminiszter szerint a két férfit, a 33 éves Myuran Sukumarant és a 31 éves Andrew Chant addig nem végezhetik ki, amíg az indonéz legfelsőbb bíróság etikai bizottsága (igazságügyi bizottság) ki nem vizsgálja a bírók elleni vesztegetési vádat, és a bírók ügyében az alkotmánybíróság ítéletet nem hoz.

A két ausztrál férfit és hét másik külföldit, valamint egy indonéz állampolgárt az indonéz főügyész hivatala vasárnap értesítette arról, hogy napokon belül, legkorábban kedden végrehajtják kivégzésüket.

A Fairfax Media ausztrál hírportál szerint a két elítélt indonéz ügyvédje, Muhammad Rifan azt mondta, a büntetőbírók egymillió rúpia (21,5 millió forint) kenőpénzt kértek azért cserébe, hogy 20 évnél rövidebb időtartamú szabadságvesztésről szóló ítéleteket hozzanak a drogcsempészek ellen. Ezek az ügyletek azonban meghiúsultak, mert – mint a bírók később bevallották – magasabb szintű bírósági körökből és a kormány részéről is halálbüntetések kiszabására utasították őket. A bírók viszont állítólag ezután még több pénzt kértek, csak éppen a vádlottaknak nem állt módjukban azt kifizetni – állítja az ügyvéd.

Az indonéz igazságügyi bizottság hétfőn azt közölte, hogy a korrupcióval kapcsolatos vádak nincsenek hatással a két ausztrálra kimondott halálos ítéletre. A jakartai kormány hétfőn közölte: bizonyítékokra van szüksége Ausztráliától a korrupciós vádakat illetően. Feltették a kérdést, hogy Canberra miért nem tette szóvá azokat már évekkel korábban.

A két ausztrált 2006 februárjában ítélték halálra. Ők irányították azt a kilenc ausztrálból álló bűnbandát, aminek a tagjait 2005 áprilisában őrizetbe vették, mert több mint nyolc kiló heroint akartak az indonéziai Bali szigetéről Sydneybe csempészni. Az indonéz főügyész szerint a kivégzéséről vasárnap értesített tíz elítélt közül kilencnek, köztük a két ausztrálnak kimerültek a jogi lehetőségeik, míg egy francia állampolgárnak a kegyelmi kérvényéről várhatóan hétfőn dönt a legfelsőbb bíróság. A kivégzést a Nusakambangan sziget szigorúan őrzött börtönében hajtják végre.

Julie Bishop külügyminiszter és Tony Abbott ausztrál kormányfő hétfőn is folytatta a nyomásgyakorlást az indonéz hatóságokra mondván, még mindig nincs késő ahhoz, hogy Jakarta módosítson álláspontján. Indonéziában rendkívül szigorúan büntetik a drogcsempészést, és gyakran végeznek ki csempészeket. Több mint 130 ember van a halálsoron, többnyire kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, mintegy harmaduk külföldi állampolgár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik