Nagyvilág

Tizenöt embert akasztottak fel Pakisztánban

A tizenöt kivégzett személy legtöbbjét kedden, egyetlen nap alatt akasztották fel. Tavaly decemberben oldották fel a halálbüntetés végrehajtásának nem hivatalos moratóriumát.

A moratórium 2008 óta volt érvényben, azután, hogy a katonai hatalmat demokratikus kormányzat váltotta fel. Navaz Sarif miniszterelnök tavaly decemberben felújította a kivégzések gyakorlatát, hogy szigorúbban lehessen büntetni az iszlamista terroristákat. Sarif egy nappal azután döntött így, hogy pakisztáni tálibok megtámadtak egy iskolát. 153 halálos áldozatuk többsége gyermek volt.

8000 elítélt

A moratórium feloldását követően kezdetben csak terrorista gyilkosokon hajtották végre a legsúlyosabb büntetést, de idővel kiterjesztették más súlyos bűncselekmények elkövetőire is. December óta a keddi 15 emberrel együtt immár 95 halálra ítéltek végeztek ki Pakisztánban. A meghozott, de eddig végre nem hajtott halálos ítéletek száma több mint 8 ezer.

Emberi jogi csoportok szerint sok ítélet megalapozatlan Pakisztánban, a vallomásokat gyakran kínzással csikarják ki a vádlottakból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik