Nagyvilág

Kezet fogtak Ázsia ősellenségei

Abe Sindzó japán és Hszi Csinping kínai vezetők Indonéziában ültek le megbeszélni a gondokat. Abból van bőven: a kereskedelem ugyan pörög Kína és Japán között, de pár sziget és a történelem miatt igen fagyos a viszony.

Kétoldalú találkozót tartott Abe Sindzó japán kormányfő és Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Indonéziában az idei Ázsia-Afrika csúcstalálkozó keretében. Név nélkül nyilatkozó japán illetékesek közölték, hogy kora délután folytatott megbeszélést a két vezető, miután néhány órával korábban – a kétnapos jakartai találkozó kezdetekor – a kamerák előtt kezet fogott egymással az MTI szerint.

A világ második és harmadik legnagyobb gazdaságát vezető Hszi és Abe között a mostanit megelőzően mindössze egyetlen hivatalos találkozóra került sor. Tavaly novemberben a kínai fővárosban tárgyaltak egymással.

Tokió és Peking viszonya – elsősorban egy kelet-kínai tengeri területi vita miatt – az utóbbi években fagyossá vált, rendszeresen járőröztek a kérdéses szigetek körül kínai és japán hadihajók. Ráadásul Japán második világháborús attrocitásai a mai napig mérgezik a közös kapcsolatokat. A gazdasági együttműködés ennek ellenére jelentős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik