Nagyvilág

Napokon belül kivégzik Indonéziában a külföldi drogcsempészeket – botrány

Egy francia, két ausztrál, négy nigériai, egy-egy Fülöp-szigeteki, brazil, és indonéz kerül bitóra. Már megkérdezték tőlük, mi az utolsó kívánságuk. Akasztás valószínűleg kedden. Még a francia elnök is kiakadt.

A kilenc külföldi és egy indonéz állampolgárral vasárnap közölték, hogy napokon belül kivégzik őket, miután kimerültek jogi lehetőségeik. Egyedül a francia Serge Altaoui kegyelmi kérvényének elbírálása várat magára hétfőig. Az ítéletet legkorábban kedden hajthatják végre Nusakambangan sziget szigorúan őrzött börtönében.

Kötél

A kötél által végrehajtandó kivégzés nemzetközi felháborodást váltott ki, főként a halálos ítéletet ellenző Ausztráliában, Franciaországban és a Fülöp-szigeteken. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította Joko Vidodo indonéz elnököt, hogy sürgősen rendeljen el moratóriumot.

Francois Hollande francia elnök arra figyelmeztetett, hogy diplomáciai következményei lesznek Atlaoui kivégzésének, sőt szombaton gazdasági retorziót is kilátásba helyezett. Tony Abbott ausztráliai miniszterelnök, akinek kormánya szintén nyomást gyakorolt Indonéziára, szombat éjjel Párizsba érkezett, hogy megvitassa a helyzetet Francois Hollande-dal.

Százharmincan a halálsoron

Andrew Chan és Myuran Sukumaran ausztrál heroincsempészek irányították azt a kilenc ausztráliaiból álló bűnbandát, amelynek a tagjait 2005 áprilisában vették őrizetbe, amikor több mint nyolc kilogramm heroint akartak az indonéziai Bali szigetéről Sydneybe csempészni.

A konzulátusok illetékesei és a családtagok vasárnap érkeznek Nusakambanganra, hogy búcsút vegyek az elítéltektől.

Indonéz rendőrök
Fotó: Europress

Indonéziában gyakran végeznek ki kábítószercsempészeket, jelenleg több mint 130 ember van a halálsoron, többnyire kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, harmaduk külföldi állampolgár. Januárban hat elítélt drogcsempészt – közöttük brazil, holland, vietnami, nigériai és malawi állampolgárokat – akasztottak ugyanebben a börtönben. Hollandia és Brazília tiltakozásul visszahívta nagykövetét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik