Nagyvilág

Nepáli földrengés: 1800 fölött a halálos áldozatok száma

Földrengés Nepálban (földrengés, )
Földrengés Nepálban (földrengés, )

A 7,9-es erősségű földrengésben a hivatalos adatok szerint 1805-en haltak meg, és 4718 a sérültek száma. Indiában, Tibetben (Kínában) és Banglagesben is többen életüket vesztették.

Az előző napi katasztrófa 1934 óta a legsúlyosabb volt Nepálban. A 7,9-es erősségű földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában lavinákat indított el, és még a szomszédos országokban is szedett áldozatokat. Az első rengést tucatnyi kisebb követte.

 
Fotó: MTI / EPA / Narendra Sreszta 

A földrengésnek három másik országban is voltak halálos áldozatai: Indiában, a Kínához tartozó Tibetben és Bangladesben összesen 61-en haltak meg.

A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavina indult el. Vasárnap reggeli közlések szerint az egyik alaptáborban ennek 17 halálos áldozata és 61 sérültje volt. A mentést ott a rossz időjárás is akadályozza, de a sérültek első csoportjával egy helikopter már fel tudott szállni.

A földrengés által leginkább sújtott térségben, a Katmandu-völgyben az éjszakát nepáliak tízezrei töltötték szabad ég alatt a hidegben. A helyieknek áram- és vízhiánnyal is küzdeniük kell.

A katmandui nemzetközi repülőteret reggel újra megnyitották, ez lehetővé tette, hogy meginduljanak a segélyek légi úton.

Két magyar hegymászóról nincs hír

Az M1 úgy tudja, legalább három magyar hegymászó volt a földrengés idején Nepálban. Egyikük jól van, a másik kettőről nincsenek információk. A Nepálban tartózkodó magyar hegymászó közül ketten tartózkodhattak a földrengés idején a Mount Everesten, a világ legmagasabb csúcsát megmászni szándékozók szokásos alaptáborában. Egyikük, Török Zsolt aradi magyar hegymászó április 4-én indult el két társával Bukarestből, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal feljusson a Föld legmagasabb hegycsúcsára. Mécs László Katmanduban tartózkodott a földrengés idején, ő egy emailben jelezte, hogy jól van.

A földrengés idején mintegy 300 hegymászó lehetett itt, közülük több mint 10-en életüket veszítették, és legalább harmincan megsérültek, miután a rengés lavinát indított el a hegyen. A Nepálban szombat dél körül bekövetkezett nagy erejű földrengés több mint 1400 ember halálát okozta, hatását érezték a környező országokban is, Indiában 36, Kínában 12, Bangladesben 4 halálos áldozatot követelt a rengés.

Magyar áldozatokról nincs hír

A vasárnap reggeli információk szerint az újdelhi vezető magyar konzul továbbra sem tud magyar halálos áldozatról vagy sérültről, igaz szombat óta nem tudtak kapcsolatot létesíteni a Nepálban tartózkodó magyarokkal.

Vajda Andrea megerősítette, hogy Katmanduban tartózkodik egy 15 fős turistacsoport. Ennek tagjai jól vannak, de egyelőre nem tudják elhagyni a nepáli fővárost, mert a repülőtér zárva van. A csoport az eredeti tervek szerint szombaton utazott volna el Katmanduból.

A konzulátus további egy állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik. Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik