Nagyvilág

Földrengés: két magyar hegymászóról nincs hír

Az M1 úgy tudja, legalább három magyar hegymászó volt a földrengés idején Nepálban. Egyikük jól van, a másik kettőről nincsenek információk. Eddig 1400 halottról tudunk.

Vajda Andrea, újdelhi magyar konzul elmondta, hogy tudomása szerint egy 14 fős turista csoport szombaton utazott volna el Katmanduból, de a földrengés miatt lezárták a repülőteret. A csoport tagjai, akik hat hetet töltöttek az országban valószínűleg vasárnap indulhatnak el, miután a nepáli hatóságok ígéretet tettek arra, hogy újra indul a repülőtér forgalma. Az M1 elérte a csoport egyik tagját, aki megerősítette a konzul által mondottakat, és közölte, hogy jól vannak.

Az M1 beszélt egy nepáli utazási tanácsadóval, aki elmondta, hogy ő négy magyar turistáról tud, akik a térségben tartózkodnak, ők is jól vannak. A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy magyar érintettje lenne a nepáli földrengésnek. A tárca sajtófőnöke közölte: sem az Újdelhiben lévő magyar nagykövetségre, sem Budapestre nem érkezett segítségkérés, vagy olyan jelzés, hogy valakinek a kint lévő rokona bajban lenne.

A csatorna úgy tudja, a három Nepálban tartózkodó magyar hegymászó közül ketten tartózkodhattak a földrengés idején a Mount Everesten, a világ legmagasabb csúcsát megmászni szándékozók szokásos alaptáborában. Egyikük, Török Zsolt aradi magyar hegymászó április 4-én indult el két társával Bukarestből, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal feljusson a Föld legmagasabb hegycsúcsára. Mécs László Katmanduban tartózkodott a földrengés idején, ő egy emailben jelezte, hogy jól van.

A földrengés idején mintegy 300 hegymászó lehetett itt, közülük több mint 10-en életüket veszítették, és legalább harmincan megsérültek, miután a rengés lavinát indított el a hegyen. A Nepálban szombat dél körül bekövetkezett nagy erejű földrengés több mint 1400 ember halálát okozta, hatását érezték a környező országokban is, Indiában 36, Kínában 12, Bangladesben 4 halálos áldozatot követelt a rengés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik