Nagyvilág

Földrengés: már több mint 1100 halott

A nepáli rendőrség adatai szerint meghaladta az 1100-at a szombati földrengés ismertté vált halálos áldozatainak száma.

Egy rendőrségi szóvivő közölte, hogy a halottak száma 1130. Legalább 300-an a fővárosban, további 634 ember pedig a Katmandu-völgy más városaiban vesztette életét. A 7,9-es erősségű földrengése károkat okozott a szomszédos Indiában, Bangladesben és Kínában is. Indiában 36, Kínában 12, Bangladesben pedig négy ember halt meg a földrengés következtében.

A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavinát indított el a heves földmozgás: a csúcsra vezető déli mászóútvonalon, a Khumbu-gleccser és az alaptábor közötti részen söpört át a lavina. Egyes források szerint 18, más források szerint 10 hegymászó halt meg. Az alaptábor egy részét betemette a lavina.

Az elszegényedett Nepál segítséget kért a világtól. Elsőként India reagált, amely egy katonai repülőgéppel három tonna ellátmányt és egy 40 fős mentőalakulatot indított útnak a Himalájába. Az Egyesült Államok is mentőket és egymillió dollár gyorssegélyt ígért. Kína 40 mentési szakembert és hat kutató kutyát küld Nepálba. Franciaország is jelezte, hogy kész segítséget nyújtani, amint megkapja Katmandu listáját az igényekről.

A kormány válságstábot állított fel az övezetben tartózkodó francia állampolgárok megsegítésére. Az Európai Unió pénzügyi támogatást helyezett kilátásba, de még elemzi, hogy mennyit. Mentőket és orvosokat küld Izrael is, és egy tábori kórházat nyit Katmanduban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik