Nagyvilág

Lavina torlaszolja el a menekülő hegymászók útját a Mount Everesten

Nepál hótorlasz, Mount Everest (Nepál hótorlasz, Mount Everest)
Nepál hótorlasz, Mount Everest (Nepál hótorlasz, Mount Everest)

Hegymászók élet és halál között. A szombati brutális földmozgás után vasárnap durva utórengés Nepálban.

A szombati földrengés miatt körülbelül száz hegymászó rekedt a Mount Everest 1-es és 2-es számú táborában, miután a Khumbu-gleccseren az alaptáborba vezető utat eltorlaszolta egy lavina – erről a nepáli hegymászószövetség elnöke számolt be vasárnap. Ang Cseing úgy véli, nehéz lesz lemenekíteni a hegymászókat, akik szerencsére mindannyian jól vannak.

A lavina, amelyben két hegycsúcsról elinduló hótömeg adódott össze, elsodorta és porhóval borította be az alaptábor egy részét. A lavinának az alaptáborban vannak áldozatai: a nepáli idegenforgalmi hivatal szóvivője szerint mostanáig 14 holttestet találtak, a sérültek száma körülbelül 40. (Korábbi hírek 17 halottról és 61 sérültről számoltak be. Sokan eltűntek, ezzel kapcsolatban pontos számok egyelőre nincsenek.)

Vasárnap újabb erős utórengés volt Nepálban vasárnap az előző napi pusztító földmozgás után, ezúttal 6,7-es erősségű, amit Katmanduban és 50 kilométeres környékén lehetett érezni. Epicentruma az előzőekhez hasonlóan szintén kis mélységben, 10 kilométer mélyen volt. A földmozgást két percen át lehetett érezni , az AP arról számolt be, hogy sok lakos ijedtében kiabált, kirohant az utcára.

“A francba!”

“Éppen most reng újra, a francba!” – mondta egy indiai hegymászó telefonon a Makalu-hegyen lévő alaptáborból a Reutersnak. Míg beszélt, kiáltozás és lavina morajlása hallatszott a háttérben.

A szombati első nagy rengés erőssége 7,9-es volt, az egy órával későbbi első nagy utórengésé 6,6-os, majd napközben és éjszaka is voltak kisebb utórengések.

A legsúlyosabban sérültek közül huszonkettőt a rossz időjárás ellenére helikopterrel már sikerült elszállítani egy olyan faluba, ahol van orvosi ellátás. Az AFP úgy tudja, tisztul az idő, így vasárnap újabb hat mentőhelikopter szállhatott le az alaptáborban.

Egy román hegymászó, Alex Gavan – aki az alaptáborban tartózkodott a földregés és a lavina idején – szombaton drámai hangvételű bejegyzéseket közölt a közösségi oldalán. Mint írta, maga is részt vett a lavina által elsodort hegymászók keresésében, mentésében. “Sok a halott, még több a sebesült – írta Alex Gavan. – A sérültek közül sokan meg fognak halni, ha nem érkezik sürgősen helikopter, hogy kórházba szállítsa őket.”

A Nepálban tartózkodó négy romániai hegymászó, köztük az aradi Török Zsolt a Mount Everest oldalán volt a szombati földrengés és az általa előidézett lavinák idején – ők a román külügyminisztérium szombat esti közleménye szerint jól vannak.

Közel kétezer halott

A nepáli rendőrség legfrissebb, vasárnapi közlése szerint a földrengés nepáli áldozatainak száma 1910, közülük 721 ember a fővárosban vesztette életét. A katmandui ENSZ-iroda vasárnapi közleményéban az áll, hogy az országnak abban a 30 adminisztratív körzetében, amelyet a földrengés érintett, 6,6 millió ember él.

Magyarországi szervezetek is segítenének a nepáli földrengés áldozatain. Diószegi Anna Mária, a Sweet Home For Orphanage Foundation nepáli alapítvány főképviselője az M1 aktuális vasárnap reggeli műsorában azt mondta: a Magyar Ázsia Társasággal együttműködve próbálnak segítséget eljuttatni a helyszínre.

Nem volt előjele a földrengésnek

Diószegi  Anna Mária úgy tudja, nem volt előjele a földrengésnek; több kórház is romba dőlt, így a sérültek ellátásához nagy szükség lenne orvosokra, gyógyszerekre. Kiemelte azt is, hogy az utórengések veszélye miatt az emberek nem térhetnek vissza házukba, ráadásul a hegyvidéken nem is tudnak hová menekülni a lakosok, mert a hegyomlástól is félnek.

A 7,9-es erősségű földmozgás Nepálban a legsúlyosabb katasztrófa az utóbbi 81 évben. A földrengés nyomán a Katmandu-völgyben rengeteg ház összedőlt, a Himalájában lavinák indultak meg.

Fotó: Europress képügynökség

Körülbelül húsz magyar van Nepálban

Magyarországnak nagykövetsége legközelebb az indiai újdelhiben van. Ennek vezető konzulja, Vajda Andrea arról számolt be, hogy a katmandui magyar tiszteletbeli konzul egy munkatársát kérték meg, próbálja elérni a Nepálban tartózkodó magyarokat. Vajda Andrea arról is beszélt az M1-en, hogy továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről. A konzul úgy tudja, Nepálban a sok áldozat és a hatalmas anyagi kár ellenére sincs pánik, viszont információhoz jutni nehéz, ugyanis megszűntek a nepáli tévéadások, nincs internetkapcsolat, akadozik a telefon.

Öt, huzamosabb ideje Nepálban tartózkodó magyar állampolgárral vasárnap késődélelőttig sem sikerült felvenni a kapcsolatot – erről már a délelőtti M1 híradóban számolt be Vajda Andrea.

Tizenöten ma jönnek

Katmanduban tartózkodik egy 15 fős magyar turistacsoport, melynek tagjai jól vannak. Szombaton utaztak vona el Nepálból, de a reptér egyelőre zárva van. Tóth Zsigmond, a turistacsoport vezetője az M1-nek nyikatkozva reggel azt mondta, reméli, még ma el tudják hagyni az országot, Isztambulon keresztül érkeznek Magyarországra – aztán az utórengés miatt az a gép sem szállt föl.

A konzulátus további egy magyar állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik. A magyar hatóságok adatai szerint Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik.

Narayan Prasada Bhandari nepáli utazási tanácsadó ugyancsak nyilatkozott az M1 aktuális csatornának. Azt mondta: ő négy magyart utaztat az országban, valamennyien jól vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik