Nagyvilág

Egyiptomban kötél általi halálra ítéltek 22 embert

egyiptomi zavargás (egyiptom)
egyiptomi zavargás (egyiptom)

Azzal vádolják őket, hogy lerohantak egy rendőrőrsöt és megöltek egy rendőrt.

Az említett zavargások azt követően robbantak ki, hogy a hadsereg ugyanaznap elmozdította tisztségéből Mohamed Murszi iszlamista elnököt. A fővárostól nyugatra fekvő Kerdásza településen történt erőszakcselekmények kapcsán az el-gízai büntető törvényszék egy fiatalkorút 10 év szabadságvesztésre ítélt. A halálbüntetéssel sújtottak közül csak tizennégyen voltak jelen a tárgyaláson, nyolcan szökésben vannak.

Az elítéltek elleni vádpontok között szerepelt a szándékos emberölés mellett a garázdálkodás, a hivatalos személy elleni erőszak elkövetése és az illegális fegyvertartás is.

Kerdásza az iszlamista rezsim megbuktatása után többször is vált véres események helyszínévé, másfél hónappal a szóban forgó eset után több tucat fegyveres rohanta le a település központi rendőrőrsét. Ötórás ostrom után elmaszkírozott szélsőségesek rakétavető gránátot lőttek ki az épületre a biztonsági erők tizennégy tagjának halálát okozva.

A 2013. augusztus 14-ei támadással egy napon a biztonsági erők feloszlatták több ezer iszlamista tüntető két táborát a fővárosban. Az észak-afrikai ország modern kori történetének legvéresebb akciója során több száz, egyes források szerint több mint ezer ember vesztette életét.

Az akkori hadsereg-főparancsnok és jelenlegi államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi az említett hatalomváltás óta ádáz küzdelmet folytat az iszlamisták megbuktatása óta fokozott intenzitással működő szélsőséges csoportok ellen, akik szinte naponta hajtanak végre kisebb-nagyobb robbantásos merényleteket, vagy a biztonsági erők elleni rajtaütéses támadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik