Nagyvilág

Életfogytiglanra ítéltek két orosz nacionalistát

Börtön (Börtön)
Börtön (Börtön)

Megöltek egy bírót. Egy harmadik férfi rasszista gyilkosságért 24 évet kapott.

Egy bíró megöléséért életfogytiglani büntetésre ítélte kedden a Moszkvai terület bírósága egy orosz nacionalista szervezet két tagját. Egy harmadik társuk rasszista gyilkosságokért 24 év börtönbüntetést kapott.

A bíróság Eduard Csuvasovnak, a Moszkvai Városi Bíróság munkatársának megölésében találta bűnösnek az Orosz Nacionalisták Harci Szervezete (BORN) nevű csoport tagjait: Makszim Baklagint és Vjacseszlav Iszajevet. A testület több százezer rubeles pénzbüntetést is kiszabott rájuk.

A bírót 2010. április 12-én ölték meg a lakása előtt. Harmadik társuk, Mihail Volkov egy antifasiszta mozgalom két tagját ölte meg. Egyik áldozatával, Raszul Halilovval 2009-ben, a másikkal, Fjodor Filatovval pedig 2008-ban végzett.

A bíró megjegyezte, hogy az elítéltek különös veszélyt jelentenek az orosz társadalomra, ezért Volkovnak az első 10 évet börtönben kell töltenie, és csak azt követően kerülhet szigorított büntetőtelepre.

Az ügy negyedik vádlottját, Jurij Tyihomirovot felmentette a bíróság, miután az esküdtszék nem látta bizonyítottnak bűnösségét. Tyihomirov ugyanakkor egy másik ügyben, etnikai gyűlöletből elkövetett gyilkosságért kapott büntetését tölti.

Az Orosz Nacionalisták Harci Szervezetét 2008-ban két férfi, Ilja Gorjacsev és Nyikita Tyihonov alapította. Az orosz hatóságok adatai szerint a csoport tagjainak terhére róható számos, az igazságszolgáltatás munkatársai elleni életveszélyes támadás, valamint több ideológiai és etnikai gyűlöletből elkövetett gyilkosság.

Tyihonov jelenleg életfogytiglani büntetését tölti Sztanyiszlav Markelov orosz ügyvéd-jogvédő, baloldali aktivista, valamint Anasztaszija Baburova orosz újságírónő, környezetvédő aktivista meggyilkolásáért. A férfi elismerte tettét.

Markelovot és Baburovát 2009 januárjában lőtték fejbe Moszkva központjában, a nyílt utcán. Markelov képviselte mások mellett a 2000-ben Csecsenföldön megölt, 18 éves Elza Kungajeva családját a lányt megerőszakoló és megölő orosz katonatiszt, Jurij Budanov elleni perben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik