Nagyvilág

Nyemcov-listára tennék az orosz köztévéseket

nyemcov-gyilkossag(430x286).jpg (nyemcov-gyilkosság)
nyemcov-gyilkossag(430x286).jpg (nyemcov-gyilkosság)

Az ellenzék a Putyin-hű tévéseket tiltatná ki Washingtonnal az Egyesült Államokból.

Nyezaviszimaja Gazeta című független napilap úgy tudja, hogy Mihail Kaszjanov, az RPR-Parnasz párt társelnöke csütörtökön Washingtonban átadja a kitiltandó neveket tartalmazó, úgynevezett Nyemcov-listát amerikai kongresszusi képviselőknek.

Gyűlöletet szítottak az ellenzék iránt

A listán zömével az orosz állami televíziós csatornák ismert arcai, politikai vitaműsorok vezetői, vezérigazgatói szerepelnek. Közöttük van Dmitrij Kiszeljov, az orosz állami tévé és rádiótársaság alelnöke, az Oroszország Ma állami sajtóvállalat vezetője, Washington-, és Kijev-ellenes kirohanásairól ismert televíziós műsorvezető, de rajta van a listán Alekszej Puskov, az orosz törvényhozás alsóháza (duma) külügyi bizottságának elnöke is.

Mihail Kaszjanov a lapnak azt mondta, hogy a listán szereplő személyek megsértették az orosz állampolgárok szabad tájékozódáshoz való jogát, amikor propagandatevékenységükkel gyűlöletet szítottak az ellenzék iránt.

Állításuk megalapozására Kaszjanovék mellékelték a tévések legfeltűnőbb megnyilvánulásait. Konsztantyin Szjomin, a Rosszija 24 állami hírtelevízió Agitprop című műsorának vezetője például azt állította egy alkalommal, hogy Nyemcov bizonyára üdvözölte volna 1941-ben Hitler csapatainak betörését Moszkvába.

Nyemcov javasolta

A listát azért nevezték el az ismert ellenzéki Nyemcovról, mert korábban ő javasolta, hogy a vezető orosz média-, és politikai személyiségek ellen a Nyugat büntetőintézkedéseket vezessen be.

Az orosz politikust február végén lőtték le Moszkva központjában, a Kreml közelében. Az ellenzék szerint politikai gyilkosság történt. A bűnügyben folyó nyomozás során több észak-kaukázusi férfit őrizetbe vettek. A gyilkosság okai között a politikai, ideológiai, faji, nemzetiségi vagy vallási indíttatás szerepel a vádak között. A megrendelők vagy megrendelő személye továbbra sem tisztázott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik