Nagyvilág

A Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete kiokosítaná az FBI-főnököt

Lengyelországi tanulmányútra hívta meg az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) főnökét, James Comey-t a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) elnöke és több múzeum igazgatója.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, az FBI főnöke a múlt szerdai megemlékezésen arról beszélt, a Szövetségi Nyomozó Iroda minden új ügynöke számára kötelezővé teszi a Holokauszt Múzeum látogatását, hogy lássák: “jó emberek, alárendelve magukat a náci eszméknek, milliók meggyilkolásában segítettek”.

A holokauszt legszörnyűbb tanulságának mondta azt, hogy az emberek “képesek lemondani az egyéni erkölcsükről, és – egy csoport hatalmának alárendelve magukat – szinte mindenbe beleegyezhetnek”. Hozzátette, ezek az emberek “úgy gondolják, hogy a gyilkosok és cinkosaik Németországban, Lengyelországban, Magyarországon és olyan sok más helyen nem tettek semmi rosszat”.

Az FBI-igazgató szavaira dühödten reagáltak lengyel politikai vezetők, akik úgy értelmezték, James Comey azt rója fel a lengyeleknek, hogy a nácik cinkosai voltak a holokauszt végrehajtásában.

Megérteni a világtörténelmet

A múzeumigazgatók levelének szerzői – Comey szavaira reagálva – azzal indokolták meghívásukat, hogy támogatni akarják őt “a huszadik századi lengyel, zsidó és világtörténelem jobb megértésében”. Mint fogalmaztak, az említett korszakkal foglalkozó legfontosabb lengyelországi múzeumi és művelődési intézmények vezetőiként “összefoglaló tanulmányi víziót nyújtanak” az FBI főnökének, amely lehetővé teszi számára, hogy “ne csak teljesebben megismerje, hanem meg is értse a megszállt Európa történelmi hányattatásait”, ennek következtében pedig a jövőben “elkerülhesse azokat a hibákat, amelyek nagyon negatív bélyeget nyomnak” a lengyel-amerikai kapcsolatokra.

A levelet többek között Lukasz Kaminski, az IPN elnöke, Piotr A. Cywinski, az auschwitzi múzeum, Jan Oldakowski, a Varsói Felkelés Múzeuma, Dariusz Stola, a Lengyelországi Zsidók Történeti Múzeumának igazgatója jegyzi.

Comey kijelentésével kapcsolatban a lengyel külügyi tárca képviselője vasárnap diplomáciai tiltakozó jegyzéket adott át az Egyesült Államok varsói nagykövetének, amelyben bocsánatkérést követelt az Egyesült Államoktól. Az amerikai nagykövet a jegyzék átvételekor világossá tette, hogy az Egyesült Államok álláspontja szerint “egyedül a náci Németország” volt felelős a holokausztért.

Hétfőn Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a holokauszt idején az üldözötteket mentő lengyel, magyar és más európai hazafiak tetteinek méltatásával reagált az FBI főnökének állításaira, maga Comey nem reagált a lengyel felhívásra.

Szijjártó Péter: durva és bántó általánosítás

Az InfoRádió Aréna című műsorában Szijjártó Péter kedden elmondta: James Comey olyan kijelentést engedett meg magának, amely “Magyarországra nézve és a magyar emberekre nézve rágalmazásnak tekinthető, kifejezetten sértő, történelmietlen, és durva és bántó általánosítást és felületességet” tartalmaz, ami különösen egy ilyen súlyos kérdésben nem engedhető meg.

Szijjártó Péter véleménye szerint ezt érzékelte a washingtoni kormányzat is, hiszen elhangzott a bocsánatkérés, és “ez így helyes”. A miniszter felidézte: hétfőn lengyel kollégájával is beszélt az ügyről, és a lengyelek is határozottan hangot adtak álláspontjuknak.

A magyar kormány tiltakozó jegyzéket adott át, és a washingtoni nagykövet járt az amerikai külügyminisztériumban, hogy világossá tegye a magyar kormányzati álláspontot, és Washington nyilvánosan is reagált a kérdésre – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik