Belföld

Trócsányi: alkotmányos garanciák vannak a holokauszt ellen

Trócsányi László (Trócsányi László)
Trócsányi László (Trócsányi László)

A mádi zsinagógában emlékeztek a holokauszt áldozatául esett zsidóságra.

Csütörtökön Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a mádi zsinagógában tartott megemlékezéssel tisztelegtek a régió fejlődésében évszázadokon át jelentős szerepet játszó zsidó közösség holokauszt áldozatául esett tagjai előtt. Az eseményen Trócsányi László igazságügyi miniszter is részt vett, aki arról beszélt, hogy a második világháború végén Magyarország megtagadta a magyar zsidóktól a magyarságot, majd az emberséget és végül az életet is azzal, hogy kiszolgáltatta őket a náci halálgépezetnek.

Trócsányi hangsúlyozta: mindent meg kell tenni ahhoz, hogy ez ne fordulhasson elő megint. „Az új magyar alaptörvény értékválasztásának egyik kiindulópontja a nemzetiszocialista és a kommunista eszmék, illetve gyakorlat tagadása” – jelentette ki. A jog védi a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságát, büntetőjogi eszközökkel is fel lehet lépni azok megsértőivel szemben – mondta a miniszter.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija elmondta: a tokaj-hegyaljai zsidóság évtizedek óta már csak emlék, de a megemlékezés rámutat arra, hogy milyen fontos szerepet töltött be a zsidóság a vidék életében és ennek emlékét ápolni kell.

Ilan Mor izraeli nagykövet kijelentette: egy független, önálló, erős Izrael kell ahhoz, hogy megvédje azokat, akik segítségre szorulnak.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése alapján minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

Az emléknap alkalmából Orbán Viktor nyilatkozatot tett közzé. „Magyarország célja, hogy egy egyre bizonytalanabb, békétlenebb világban a jövőben is a biztonság és a nyugalom országa maradjon minden polgára számára” – fogalmazott, hozzátéve: “alaptörvényünk szellemében újfent nyilvánvalóvá tesszük: a magyar zsidók közössége mindenkor számíthat Magyarország kormányának tiszteletére, barátságára, védelmére”. „A huszadik század történelmi viharai és erkölcsi megrendülése után új alapokra helyezett magyar alkotmányos berendezkedés garantálja, hogy a magyar zsidóság a magyar nemzet része” – írta.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik