Nagyvilág

Az FBI jutalmad ad a lengyeleknek, akik korrupt cégekről jelentenek

FBI-logo(650x433)(1).jpg (fbi, usa, )
FBI-logo(650x433)(1).jpg (fbi, usa, )

Most már külföldiek is kaphatnak jutalmat, ha nagyösszegű csalásokat találnak amerikai cégeknél.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) számít a lengyel informátorok együttműködésére az amerikai érdekeltségű lengyelországi nagyvállalatok korrupciós tevékenységének felderítésében, és nagy összegű jutalmakat is ajánl nekik, írja a Puls Biznesu lengyel gazdasági hírportál.

A Puls Biznesu annak a nyolctagú csoportnak a munkáját ismerteti, amely egy kétoldalú lengyel-amerikai megállapodás alapján már több éve tevékenykedik Lengyelországban. A csoport székhelye a varsói amerikai nagykövetségen van, s a honlap szerint minden lépésüket egyeztetik a lengyel partnerekkel.

A nyomozócsoport egy lengyel származású, de amerikai állampolgárságú FBI-ügynök, Monika A. Wasiewicz vezetésével működik. Wasiewicz a hírportálnak elmondta, hogy főként vesztegetés, gazdasági kémkedés, sikkasztás és „mindenfajta korrupció” után nyomoznak, és munkájukban egyre nagyobb szerepet játszanak a cégek dolgozóitól származó információk. Az amerikai jogrendszer ugyanis – a 2010-ben elfogadott, az amerikai pénzügyi piacokat szabályozó Dodd–Frank törvény értelmében – lehetővé teszi, hogy a felügyelőszervek által a feljelentéseknek köszönhetően szerzett bevételek 10-30 százalékát jutalomként kifizessék annak az informátornak, aki 1 millió dollárt meghaladó vesztegetésre figyelmeztet. A jutalmazott személy nem amerikai állampolgár is lehet.

A Puls Biznesu úgy tudja, hogy a nyomozók mindenekelőtt az utóbbi évek legnagyobb lengyelországi korrupciós ügyének, a 2012-ben kipattant informatikai botránynak az utózöngéivel foglalkoznak, melyben nagy amerikai informatikai cégek, a Hewlett-Packard és az IBM is érintettek voltak. Ennek során a lengyel korrupcióellenes hivatal több magas rangú hivatalnokot gyanúsított meg a belügyminisztérium, az országos rendőr-főkapitányság, a külügyminisztérium és a központi statisztikai hivatal közbeszerzéseinél elkövetett korrupcióval. Míg Lengyelországban senkit nem ítéltek el az ügyben, az Egyesült Államokban folytatott eljárás során a Hewlett-Packard, miután beismerte bűnrészességét, több mint 100 millió dollár pénzbüntetést fizetett.

A Puls Biznesu szerint az FBI az utóbbi időben kiemelt figyelmet szentelt a kórházi berendezéseket szállító Stryker konszern, valamint a New York-i tőzsdén jegyzett GlaxoSmithKline brit gyógyszergyártó lengyelországi tevékenységének, mindenekelőtt lengyel orvosok megvesztegetésének gyanúja miatt. „Idén több más, szintén jelentős botrány kipattanására lehet számítani”, írta a lengyel hírportál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik