Nagyvilág

Fura tavasz Ausztriában: lavinaveszélyre figyelmeztetnek

A helyi lavinaszolgálat közlése szerint az Alpok alsó-ausztriai részén 80 centiméter hó hullott az utóbbi napokban. Több tartományban lavinaveszély van érvényben.

Az Ybbstaler és a Rax Alpokban, valamint a Schneeberg hegy magasan fekvő részein az ötfokozatú skálán négyes, az alsó-ausztriai alpok többi részén hármas szintű lavinaveszély van érvényben. A nagy szél miatt hótorlaszok is nehézséget okozhatnak, a nagy tömegű hó miatt hirtelen lavinaomlás is előfordulhat.

Salzburg tartományban péntekre az ötös skálán négyesről hármasra mérséklődött a lavinaveszély, azonban 1800 méter felett a lavinatáblák megcsúszása továbbra is veszélyt jelenthet. A lavinaszolgálat arra figyelmeztet, hogy itt akár egy ember súlya is kiválthat lavinaomlást, de akár spontán módon is megindulhat a hótömeg. Lavinaveszély miatt a Mühlbach és Hochkönig közötti B164-es utat már csütörtök este lezárták, péntek délelőtt a B165-os út egy része került útzár alá.

Vorarlbergben is kritikus a helyzet, kétezer méter felett négyes, a többi területen hármas fokozatú riasztás van érvényben, a síelőket ezért fokozott óvatosságra intik. A tartományban csütörtök óta 1200 méter felett 25-40 centiméter, az utóbbi három napban összesen már nyolcvan centiméter hó hullott.

Tirolban hármas, egyes területeken azonban négyes fokozatú riasztás van érvényben. A szakértők itt is arra figyelmeztetnek, hogy spontán lavinaomlások is előfordulhatnak.

Karintiában a frissen hullott hó és az erős szél miatt négyes fokozatú lavinaveszély van életben. A legtöbb hó a tartomány északi részén fekvő Hohe Tauern térségében esett, csaknem 35 centiméter, de a Nockberge vonulatainál is meghaladta a 15 centimétert a friss hó mennyisége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik