Nagyvilág

Ausztriát is elérte a pusztító szélvihar

Végigvonult a Niklas orkán Ausztrián kedd délután, a széllökések elérték az óránkénti 120 kilométeres sebességet. A szélviharnak halálos áldozata is van.

A felső-ausztriai Mauthausenben egy 63 éves férfi életét vesztette. Miközben háza teraszának tetőszerkezetét próbálta megerősíteni, leesett a létráról és súlyos fejsérülést szerzett, sikertelen újjáélesztés után meghalt. Felső-Ausztriában csaknem négyezer tűzoltó dolgozott, mert a vihar tetőket szakított le, fákat döntött ki, utcákat torlaszolt el és megrongált vezetékeket hagyott maga után. A tartományi energiaszolgáltató közlése szerint 25 ezer háztartás maradt áram nélkül Ried, Schärding és Vöcklabruck körzetekben. Késő délután még 12 ezer családnál nem volt áram. A linzi energiaszolgáltató 16 500 érintett háztartásról tud. Több síliftet is le kellett állítani Felső-Ausztriában és korlátozottan működtek a pályák a tiroli síközpontoknál is. A felső-ausztriai A8-as autópálya egy szakaszát teljesen lezárták – közölte az osztrák autóklub. 

Salzburgnál is károkat és közlekedési fennakadást okozott a vihar. A salzburgi légiközlekedés is akadozott, déltől négy frankfurti, egy berlini és egy düsseldorfi járatot töröltek. Tirolban áramkimaradás volt, a helyi áramszolgáltató kedden kora délután 16 község 70 trafóállomásának kimaradásáról számolt be. 

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint a kidőlt fák miatt akadozik a helyi vasúti közlekedés, ezért tartós forgalomkorlátozásra lehet számítani. A németországi viharkárok miatt a Bécsből Münchenbe tartó Railjet vonat csak Salzburgig közlekedik. Az ÖBB szóvivője szerint egyes vonalakon akár nyolcvan perces késések is lehetnek. 

Az osztrák meteorológiai szolgálat szerint az éjszaka első felében továbbra is óránként 100 kilométeres széllökésekkel kell számolni. Még szerdán is viharos marad az idő, de már nem lesznek nagy széllökések. Keleten eső, nyugaton hóesés várható, legkésőbb szerdán hidegfront vonul át az Alpokon. A meteorológusok szerint akár a fehér húsvét sem elképzelhetetlen. Legutóbb 2013-ban és 2008-ban volt hó húsvétkor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik