Tudomány

Gyötrelem lesz az idei húsvét

rossz idő, szél, időjárás (rossz idő, szél, időjárás)
rossz idő, szél, időjárás (rossz idő, szél, időjárás)

A héten egymást kergetik majd a frontok, fejfájós, ingerlékeny, szédelgős napok jönnek. Óriási szélviharok, fagy, havazás, zápor és zivatar - április teljes repertoárját felvonultatja húsvétkor.

Az elmúlt néhány nap és a folytatás is ékesen példázza, miért ragasztották eleink a szeszélyes jelzőt áprilisra. Az ország egyik részén 20 fok volt, hétágra sütött a nap, míg máshol havazott, de találkozhattunk függönyszerűen szakadó esővel és 100 km/órás széllel is. Ilyen az áprilisi változékonyság, és a következő napok is ilyenek lesznek – tudtuk meg Cséki Gergő meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától.

Meleg után havazás

Délelőtt az északkeleti határszélen jégdarával, kis méretű jéggel kísért záporok alakultak ki, a Duna-Tisza közén záporok, országszerte viharos, 60-70 kilométeres széllökések mellett napos és felhős időszakok váltakoztak. Ezt még a tőlünk nyugatra dühöngő szélvihart okozó ciklon okozza, de szerencsére minket csak a széle ért el. A Niklasnak elnevezett orkán helyenként 190 km/órás lökései Németországban hét, Ausztriában és Svájcban egy-egy halálos áldozatot követeltek.

Riasztás a fél országra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző térképe szerint csupán Zalára és Baranyára nem adtak ki figyelmeztető előrejelzést, az ország szinte egésze sárga és narancs színben látható a szél és a heves zivatarok miatt. Az északi és a középső sávra elsőfokú riasztást is kiadtak.

Magyarországon ilyen pusztításra nem kell számítani, de a szerdai napon bárhol előfordulhat zápor, zivatar, a szél helyenként 100 kilométeresre erősödhet. Az ilyenkor szokásos 15-16 foknál kevesebbet, 6-13 fokot mérhetünk, és egyre hidegebb lesz. Holnap egy melegfront érkezik fölénk, majd délután egyből egy hidegfront váltja, ami esőt, havas esőt, jégesőt, a 8-900 méter feletti területeken havazást hoz, és főleg az esti órákra viharos szelet.

Fotó: Pál Anna Viktória

Front front hátán

Pénteken is marad az erős szél, de már viharos lökések nélkül, cserébe hajnalban, a reggeli órákban fagyhat, északkeleten, keleten alakulhat ki zápor, hózápor, tartós eső. Szombaton reggel mínusz két fokot is mérhetünk, majd egy melegfrontnak köszönhetően gyorsan emelkedik a hőmérséklet – akár 14 fokig -, hogy aztán délutánra ismét egy hidegfront gondoskodjon az izgalmakról.

Ezek a frontátvonulások, hőingadozások minden bizonnyal meggyötörnek majd mindenkit, nem csak a frontra érzékenyeket. A húsvét hétvégéjén várható mínusz két-három Celsius-fokos hajnalok pedig a gyümölcsösökben okozhatnak komoly károkat. Húsvét vasárnapja és hétfője “meteorológiailag” még messze van, az ünnep időjárásáról Cséki Gergő még nem tudott biztosat mondani. Esélyes, hogy egy mediterrán ciklon fészkeli magát Magyarország fölé, maradnak a reggeli fagyok, záporok, hózáporok, a hőmérséklet pedig napközben sem igen emelkedik majd 10 fok fölé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik