Nagyvilág

Leminősítette Ukrajnát a Moody’s

Az eddigi Caa3-ról Ca-ra rontotta Ukrajna szuverén adósosztályzatát a hitelminősítő. Ez törlesztési csőd jelentős kockázatára figyelmezteti a befektetőket.

A hitelminősítő szerint jóllehet csak most kezdődnek a tárgyalások az átstrukturálás mikéntjének részleteiről, gyakorlatilag azonban 100 százalék az esélye annak, hogy az átrendezés értékvesztéssel végrehajtott kötvénycsere-tranzakció – distressed exchange – formáját ölti majd, ami hitelminősítési szempontból az államadósság-kötelezettségek törlesztési csődjének felel meg, írja az MTI.

Ukrajna Ca besorolása a legrosszabb szuverén adósosztályzat egész Európában. A Moody’s besorolási módszertanában ennél már csak egy rosszabb osztályzat van, a C, amely a már bekövetkezett törlesztési csődöt jelzi.

Az ukrán államcsődöt a többi hitelminősítő is egyre nagyobb kockázatnak tartja, és ezt érvényesítik is az ukrajnai államadós-besorolásokban. A Fitch Ratings a minap Londonban bejelentette, hogy az addigi CCC-ről egy fokozattal CC-re rontotta Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának besorolását. A Fitch a lépéshez fűzött elemzésében hangsúlyozta: a CC osztályzat azt jelzi, hogy valószínűnek tűnik “valamilyen formájú” törlesztési csőd bekövetkezte Ukrajnában. A Standard & Poor’s nemrégiben szintén rontotta Ukrajna államadós-osztályzatát, CCC-ről egy fokozattal CCC mínuszra, szintén azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy ha nem érkezik az eddigieken felül további külső pénzügyi segítség, a következő hónapokban elkerülhetetlenné válhat az ukrán törlesztési államcsőd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik