Nagyvilág

Riasztó mértékű lehet az orosz diplomáciában a hírszerzés

kem(210x140).jpg (kém, )
kem(210x140).jpg (kém, )

A svéd titkosszolgálat szerdai tájékoztatása szerint az országukban állomásozó orosz diplomaták egyharmada kém lehet.

“Az orosz nagykövetség diplomáciai személyzetének nagyjából harmada nem igazi diplomata, hanem a titkosszolgálatok ügynöke” – mondta sajtótájékoztatóján Wilhelm Unge, a svéd titkosszolgálat (SAPO) vezető elemzője. “Ez egy állandó arány, amely nem változott az évek során” – tette hozzá.

Fiatalabbak és profibbak a szovjeteknél

Unge beszámolója szerint az orosz külföldi hírszerző szolgálat (SZVR), a katonai titkosszolgálat (GRU) és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is jelen van Svédországban.

A tisztségviselő szerint a mai kémek rendkívül jó kiképzésben részesültek, gyakran fiatalabbak, mint a szovjet érában voltak, emellett motiváltak és elszántak.

Unge azt mondta, hogy az orosz kémek tevékenysége a skandináv ország elleni “katonai művelet” előkészítését szolgálhatja. Az orosz titkosszolgálatokat emellett a fejlett katonai és civil technológiák is érdekelhetik, amelyekben “Svédország az élen jár” – tette hozzá.

A SAPO éves jelentésében, amelyben az orosz kémeket nevezték a legnagyobb titkosszolgálati fenyegetésnek, azt írták, hogy az ukrajnai válság több mint egy évvel ezelőtti kirobbanása óta fokozott titkosszolgálati tevékenységet észleltek Oroszország részéről.

Nem csatlakoznak a NATO-hoz

Néhány hónappal ezelőtt egy rejtélyes tengeralattjárót észleltek Svédország partjai közelében, amely megsértette az állam felségvizeit. A stockholmi sajtó szerint az oroszok titkosszolgálati akciót hajthattak végre.

Svédország már korábban bejelentette, hogy megemeli katonai kiadásait, egyebek közt akár hetven új harci repülőt is vesz és új tengeralattjárókat vásárol. A semleges skandináv állam az utóbbi években már egyébként is közeledett a NATO-hoz, bár jelenlegi kormánya kizárta, hogy Stockholm kezdeményezze felvételét a katonai szövetségbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik