Belföld

Esélye sincs, kitoloncolhatják Fruzsinát

fruzsina (fruzsina)
fruzsina (fruzsina)

Szinte biztos, hogy hazatoloncolják Fruzsinát. Az értelmi sérült lány mellé eseti gondnokot rendelt ki a Svéd Bevándorlási Hivatal, hogy kézbesíthessék neki a végzést. A kormány ugyan kifizetné az ellátását, csakhogy magyar árakon.

Wilhelm Fruzsina szereti, ha rendben mennek a dolgok. Minden nap ugyanabban az időben kel, ugyan azt az utat járja végig az iskoláig, és ha valami megváltozik, nem érzi jól magát. Fruzsi úgy él, mint egy 8 éves gyerek. Pedig már húsz is elmúlt. Az eltelt bő két évet Malmőben, a nagynénjénél töltötte, de a svéd bevándorlási hatóság szerint Magyarországon a helye, mert túl nagy terhet jelentene Svédországnak élete végéig gondoskodni róla.

Öngyilkosság, tüdőrák

Ruff Ágnes, Fruzsina nagynénje 27 éve él Svédországban. Régóta harcol, hogy a lány nála maradhasson. Itthon ugyanis senki nem várja, szociális intézetbe kerülne. Azt mondja, nem pontosan tudni, hogy a lánynál hogyan alakult ki ez a mentális állapot, de amíg kicsi volt, többször volt lázgörcse és arra gyanakszik, ennek következménye, hogy a nagyon kedves lány keveset tud felfogni a világból. Fruzsina szülei már nem élnek: édesanyja nyolc éve öngyilkos lett. Édesapja hat évvel később tüdőrákban halt meg. A lány ezután apja testvéréhez került, ő lett a gyámja, a nő azonban nem akart tovább gondoskodni róla, ezért amint Fruzsina betöltötte a tizennyolcat, lemondott róla. A teljesen magára hagyott lány 2012 nyarán került Ágneshez, Malmőbe. De szinte biztos, hogy ott nem maradhat.

 Fotó: Berecz Valter

Nincs kéz, nincs csoki

Mivel Fruzsina magyar, vagyis uniós állampolgár, automatikusan tartózkodási jogcímre jogosult Svédországban. De csak akkor, ha három feltételből egyet teljesít. Vagy munkavállalóként tartózkodik Svédországban, vagy ott tanul, de ha egyik sem, akkor legalább van pénze arra, hogy eltartsa magát. Fruzsinára azonban egyik opció sem vonatkozik.

Nincs szükség gazdasági menekültekre

A svéd hatóságoknak – Ágnes szerint – más érvei is vannak. Szerintük nem bizonyított, hogy Fruzsinának olyan speciális kezelésre van szüksége, amelyet nem kaphat meg Magyarországon. Sőt, 18 évet élt Magyarországon, és nincs rá semmilyen bizonyíték, hogy hiányt szenvedett volna bármiben. Valamint – a svédek szerint – mivel Magyarország uniós ország, kizárt, hogy ne gondoskodnának róla. Az pedig nem lehet érv, hogy a magyar szociális ellátás sokkal fukarabb, mint a svéd. Szóval nincs szükségük „gazdasági menekültekre”.

Fotó: Berecz Valter

Szijjártó elmegy a falig

Vagyis a több pénz nem érv. Illetve talán mégis. Mivel pont azt mondják a svédek, hogy sokba kerülne élete végéig az skandinávoknak gondoskodni a magyar lányról. A magyar külügyminiszter most azt mondja, hogy a magyar kormány elmegy a falig. Minden jogszabályok által lehetővé tett megoldást alkalmazni fognak. Most azt tervezi a külügy, hogy a svéd adóhatósághoz fordul és felajánlja, hogy azt a pénzt, amit itthon Fruzsina ellátására költenének, azt odaadják a svédeknek. Az persze kérdés, hogy ismerve a magyar és a svéd fizetések és egészségügyi költségek közötti hatalmas szakadékot, elég lesz-e ez a maradáshoz.

Kétezer svéd kéri

Nem sokan gyűltek össze a budapesti svéd nagykövetség épülete előtt a II. kerületi Kapás utcában. Azért tüntettek, hogy Fruzsi Svédországban maradhasson. A nagynéni, Ruff Ágnes egy paksamétát hozott. 2000 svéd aláírásával kéri, hogy a lány maradhasson. Nem a nagykövet vette át a papírokat. Ő ugyanis nincs Magyarországon. A mostani állapot szerint Fruzsi mellé hamarosan eseti gondnokot jelölnek ki, aki tulajdonképpen átveszi helyette a kiutasítási végzést. Aztán elmagyarázza valahogy a lánynak, hogy haza kell mennie. Hogy hova? Nem tudni. Rokonokhoz biztosan nem. Mert olyan Fruzsinak Magyarországon nincs. Csak a messzi Malmőben. 

Olvasói sztorik