Nagyvilág

Putyin Krímről: az oroszok és az ukránok egy nemzetet alkotnak

Putyin énekel (putyin, oroszország, )
Putyin énekel (putyin, oroszország, )

A félsziget Ukrajnától való elcsatolásának egyéves évfordulóját ünnepelték Moszkvában: Puytin szerint Krím nem csupán területi kérdés.

A mintegy 110 ezer embert vonzó eseményen az orosz elnök azt mondta, a Krím kérdése az orosz nemzetléleknek és az ország államiságának gyökereiről szól.

Oroszország átsegíti Ukrajnát a fejlődési nehézségeken

Krímen tavaly március 16-án tartották meg azt az Ukrajna és a nyugati hatalmak által el nem ismert népszavazást, amelyre hivatkozva két nappal később, március 18-án Moszkvában aláírták a Krími Köztársaság és Szevasztopol Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról szóló megállapodást.

Putyin szerint nem a területi hovatartozásról volt szó, hanem a több millió oroszról, akik Oroszország segítségére szorulnak.

 
Fotó: MTI / EPA / Makszim Sipenkov 

Az elnök az országot sújtó gazdasági szankciókra is kitért beszédében. Biztosította az ország nevét skandáló közönséget, hogy átvészelik az összes problémát és nehézséget, amelyeket “külföldről igyekeztek nekünk okozni”.

Az ukrajnai válságra kitérve, Putyin felhívta a közönség figyelmét, hogy “Oroszországban mindig is úgy tartották, az oroszok és az ukránok egy nemzetet alkotnak”, amivel maga is egyetért. Hangsúlyozta, Oroszország minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy Ukrajna minél hamarabb átvészelje “fejlődésének ezt a nehéz időszakát”, és a kétoldalú kapcsolatok mielőbb normalizálódjanak.

Szevasztopolban tűzijáték

A Moszkvában és több más orosz városban, köztük a krími Szevasztopolban megrendezett ünnepségeken emberek tömegei táncoltak szovjet hazafias dalokra, és az orosz zászlón és a nemzeti színű léggömbökön kívül a kezükben “Együtt vagyunk!”, illetve “Krím a miénk!” feliratú lobogókat lengettek.

A moszkvai rendezvényen részt vettek a krími orosz kormány vezetői is. A Vörös téren megépített koncertszínpadon Putyin mellett többek között felszólalt Szergej Akszjonov, a “Krími Köztársaság” feje is. A politikus megköszönte Oroszország egy évvel ezelőtti támogatását és büszkeségét fejezte ki, hogy ma már egy olyan országban él, “ahol egy férfias, igaz, megbízható nemzeti vezető van, aki a nemzeti érdekekért küzd”.

Az estig tartó rendezvényt tűzijátékkal koronázták meg a Szevasztopolban ünneplők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik