Nagyvilág

Német állampolgárok is harcolnak a szakadárok oldalán

Száznál is több német állampolgár harcol Délkelet-Ukrajnában az oroszbarát szakadárok oldalán - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

A beszámoló szerint a szakadárok soraiban elsősorban orosz származású német állampolgárok harcolnak, többnyire fiatalok, de vannak köztük volt katonák is a Bundeswehrből, a német hadseregből,.

A lap ír egy német asszonyról is, a 43 éves Margareta Seidlerről is, akinek ugyan nincsenek orosz felmenői, de a “nagyorosz birodalom” eszméjének híve, és gyakran feltűnik a szeparatisták propaganda-anyagaiban. “Már régóta orosznak vallom magam és orosz lelkem van” – idéztek Seidler egy televíziós interjújából a Welt am Sonntagban.

Ukrajna berlini nagykövete, Andrij Melnyik a belügyminisztériumhoz és a külügyi tárcához fordult a kijevi kormány ellen harcoló németek miatt. A berlini vezetésnek gondoskodnia kell arról, hogy németek ne “öljenek és gyilkoljanak” a délkelet-ukrajnai szakadárok szolgálatában – mondta a diplomata a lapnak.

Követelését nemigen lehet teljesíteni, mert a német jog alapján senkit nem lehet büntetni azért, mert beáll a szakadárok közé, holott az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet esetében bűncselekménynek számít a csatlakozás. A lap szerint a kormány eddig azért fordított kevés figyelmet a kérdésre, mert az IÁ-hoz csatlakozó németekkel ellentétben a Kelet-Ukrajnában harcoló németeknél csekély a kockázata annak, hogy visszatérnek és Németországban folytatják tovább a küzdelmet a nyugati értékrend ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik