Nagyvilág

Németország: az EU-nak gazdasági segítséget kell nyújtania Ukrajnának

Ukrajna újjáépítéséhez szükség van az Európai Unió (EU) gazdasági támogatására - jelentette ki a német külügyminiszter.

“Ukrajna a segítségünkre szorul” – hangsúlyozta a Daniel Mitovval tartott találkozó után Frank-Walter Steinmeier. A német tárcavezető egyúttal reményét fejezte ki, hogy a februárban tető alá hozott minszki megállapodás eredményeként sikerül elérni, hogy kevesebben veszítsék életüket a kelet-ukrajnai konfliktusban, és a szemben álló felek visszavonják a nehézfegyvereket.

Steinmeier szerint fontos lépés volt az erőszak megfékezése, de – mint mondta – meglehetősen hosszú még az út a konfliktus rendezéséig.

A Mitovval folytatott tárgyalás napirendi pontjai között az ukrán válság mellett a bolgár gazdasági légkör javítása, a nagyobb jogállamiság és egy igazságügyi reform végrehajtása is szerepelt. Steinmeier Németország támogatásáról biztosította Bulgáriát a még szükséges reformok keresztülvitelében. Elmondta, hogy a balkáni országban 5 ezer német cég működik. Németország Bulgária legfontosabb kereskedelmi partnere.

Steinmeier hivatalos szófiai látogatása keretében a tervek szerint Roszen Plevneliev bolgár államfővel és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel is tárgyal majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik