Nagyvilág

Szakadár területről lőtték le a maláj gépet szemtanúk szerint

Egy kelet-ukrajnai falu lakói arról számoltak be, hogy tavaly július 17-én láttak egy rakétát elszállni a fejük felett közvetlenül azelőtt, hogy a térségben lelőtték a Malaysia Airlines egy utasszállító repülőgépét.

Az általuk elmondottak, amelyek az eddigi legrészletesebb beszámolók a történtekről, arra utalnak, hogy a rakétát az orosz szakadár erők kezén lévő területről lőtték ki – jelentette a Reuters.

A máig a lázadó kézen lévő Cservonyij Zsovteny (Vörös Október) négy lakójától származó beszámolók azért jelentősek, mert kiderül belőlük, hogy a rakéta röppályájának kezdeti szakaszán volt, amikor a helyiek észlelték, tehát a közelből, lázadó területről indíthatták. Ez pedig ellentmond Moszkva és a szeparatisták állításának, amely szerint a repülőgépet az ukrán hadsereg lőtte le. A tragédia idején a legközelebbi, ukrán kézen lévő terület mintegy hat kilométerre volt a szóban forgó Donyeck megyei falutól.

“Akkora dörej volt, hogy akaratlanul is a földre huppantunk… Aztán kiváncsiak lettünk, és azonnal a ház másik oldalára mentünk, hogy megnézzük, mi volt” – mesélte a Reutersnak az 58 éves Pjotr Fedotov. “A rakéta erre volt, csinált egy kanyart, majd levált róla valami, aztán valamerre Torez irányában láttam, amint a repülőgép darabjaira esik a levegőben. Csak később tudtuk meg, hogy egy Boeing volt” – tette hozzá Fedotov.

Ukrajna és nyugati szövetségesei kezdettől azt mondták, hogy a gépet a lázadók lőtték le egy orosz gyártmányú, BUK típusú légvédelmi rakétarendszerrel. A fedélzeten lévő 298 ember mind életét vesztette.

A történtekről rendelkezésre álló videók, fényképek és beszámolók mindeddig egy olyan BUK-ütegre utaltak, amelyet aznap, július 17-én telepítettek a lázadók kezén lévő Sznyizsne városába, Cservonyij Zsovtenytől 7 kilométerre északra, majd nem sokkal később el is vittek a térségből. Hogy az üteg pontosan hol helyezkedett el a repülőgép lelövése idején, azóta sem tudni.

Most a falusiak egyike azt mondta a Reutersnak, hogy a rakétaüteget aznap helyezték el egy Cservonyij Zsovtenyhez közeli mezőn, amikor a Malaysia Airlines Amsterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe lezuhant. Ezt egy volt lázadó harcos is megerősítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik