Nagyvilág

Lemond a korrupcióval gyanúsított román pénzügyminiszter

Benyújtotta lemondását Darius Valcov, akit a román korrupcióellenes ügyészség megvesztegetés elfogadásával gyanúsít - közölte ms Victor Ponta román miniszterelnök.

Victor Ponta azt követően jelentette be a miniszter lemondását, hogy vasárnap késő délután Klaus Iohannis államelnök felszólította őt, váltsa le a korrupcióval gyanúsított minisztert. Először szombaton fogalmazta meg ugyanezt a követelést Traian Basescu volt államelnök, aki felszólította Iohannist és Pontát, mielőbb lépjenek, mert fontos poszt a kormányon belül a pénzügyminiszteri tisztség, így nem akármelyik kormánytagról van szó, és minél többet késlekednek a leváltásával,  annál inkább ártanak Románia nemzetközi megítélésének.

A Romania TV hírtelevíziónak nyilatkozva Ponta kijelentette: a miniszter már vasárnap délben benyújtotta lemondását. Közölte, hogy elfogadta azt, de arra kérte Valcovot, hogy a következő napokban terjessze be az adótörvény-módosítás végleges változatát, amely jelenleg társadalmi vitán van, és csak ezt követően javasol új tárcavezetőt.

Valcovot pénteken este hallgatta ki az ügyészség, és azzal gyanúsítják, hogy 2010 és 2013 között, Slatina város polgármestereként összesen 2 millió euró (610,4 millió forint) kenőpénzt fogadott el egy vállalkozótól. Ezért cserében közbenjárt, hogy az illető cége kapjon meg több önkormányzati szerződést Slatinában, illetve egyéb dél-romániai városokban – állítja a vádhatóság.

Valcov, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) tagja korábban két cikluson át vezette a Románia déli részén fekvő települést, ezt követően pedig szenátornak választották. A pénzügyi tárcát a decemberi kormányátalakítás során kapta meg. Az általa vezetett minisztérium februárban jelentős adócsökkentést jelentett be. Ennek a tervezetnek a véglegesítését várja tőle Ponta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik