Belföld

19 kérdéses népszavazást kezdeményeznek a civilek

szavazóurna (szavazóurna)
szavazóurna (szavazóurna)

A március 15-ei civil demonstráció szervezői az Orbán-rendszer lebontásáért, az "új magyar köztársaságért" indítják a kezdeményezést.

Ahogyan arról folyamatosan frissülő cikkünkben is beszámoltunk: civil szervezetek és ellenzéki pártok szimpatizánsai “Új magyar köztársaságot!” mottóval kezdtek demonstrációt vasárnap délután. A rendezvény részvevői a Keleti pályaudvartól az Astoriáig vonultak, ahol művészek, tanárok és civil szervezetek képviselői szólaltak fel.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász beszédében elmondta: a népszavazásra azért van szükség, mert a mostani rendszer árt Magyarországnak, a gazdaságnak és az embereknek, akiket megfoszt a valódi polgárosodás lehetőségétől.

A népszavazási pontok között megtalálhatóak korrupcióellenes, gazdasági, oktatási és társadalmi témakörök. Egyebek mellett követelik a valódi vagyonnyilatkozatokat, az állami dohánymonopólium megszüntetését, a fontos állami beruházások tikosításának feloldását, ingyenes autó- és elkerülő utakat.

Támogatják továbbá a vasárnapi zárva tartás ellen beadott népszavazási kezdeményezést és a nyilvános, illetve átlátható közbeszerzéseket. Az utolsó kérdésben pedig az ügynökakták esetleges nyilvánossá tétele kerül elő: “Egyetért-e Ön azzal, hogy bárki hozzáférhessen és nyilvánosságra hozhassa az 1944. december 21. és 1990. február 14. közötti időszakban a Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnökségének „titkos”, illetve „szigorúan titkos” állományú munkatársainak, illetve együttműködő személyek adatait, beleértve az általuk készített jelentéseket, feljegyzéseket, iratokat?”

A teljes kérdéssort a hvg.hu-n találja.

A Nemzeti Választási Iroda az MTI megkeresésére közölte: pénteken tizenkilenc népszavazási kezdeményezés érkezett hozzájuk, amelyek elbírálására a Nemzeti Választási Bizottságnak harminc napja van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik