Belföld

Korrupció elleni harc: szőnyeg szélén a kormány

Korrupció (korrupció, )
Korrupció (korrupció, )

Az Európa Tanács korrupcióellenes intézményének tizenöt ajánlásából csak hatot valósított meg a kormány kielégítő módon.

Az Európa Tanács korrupcióellenes intézménye pénteken figyelmeztette Magyarországot, hogy a hónap végéig választ vár arra, mennyiben teljesültek a korrupció elleni fellépés terén megfogalmazott ajánlások. A fő kérdés a pártfinanszírozás átláthatósága.

Az Államok Csoportja a Korrupció Ellen nevű szervezet ismertette, hogy tavalyi jelentése azt állapította meg, hogy Magyarország tizenöt ajánlásból hatot kielégítő módon megvalósított, négyet részben, ötöt viszont egyáltalán nem.

Csak kisebb előrelépés tapasztalható a politikai pártok finanszírozásának átláthatósága tekintetében – állapították meg és ezt különösen elkeserítőnek nevezték annak fényében, hogy a pártokról és a választási eljárásról szóló törvény néhány része így is módosításra került. Üdvözlik az olyan előrelépéseket, mint a pártbevételek forrásainak tisztázása és a választási kampányidőszakok pontosítása, de további erőfeszítésre lenne szükség az átlátható elszámolás megteremtése, a pártszámlák független ellenőrzésének és hatékony felügyeletének biztosítása érdekében.

A részben vagy egyáltalán meg nem valósított ajánlások ügyében legkésőbb 2015. március 31-ig kell tájékoztatnia a szervezetet a magyar kormánynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik